Speelvogel september 2023

Scouts Genk Centrum


Editoriaal

Beste scoutsvrienden,
Nu we allemaal goed uitgerust zijn van het meer dan geslaagde scoutskamp en terug fris en gemotiveerd klaar staan voor de eerste activiteit, wordt het ook tijd dat we jullie wat info meegeven over het komende scoutsjaar.
Natuurlijk mogen we ook niet vergeten bepaalde mensen te bedanken want zonder hun had het scoutskamp nooit zo vlot kunnen verlopen.

 • Onze chauffeurs van Trippaers transport die van het Genkse tot in de Ardennen hebben gereden om ons materiaal tot op het kampterrein en terug te krijgen.
 • De fourage die dit jaar weer zo’n 3 keer per dag een verrukkelijke maaltijd heeft voorgeschoteld aan iedereen op het kampterrein, die duidelijk met veel liefde waren klaargemaakt. Met speciale dank aan hoofdfouriers Naomi Celis en Erin Bistranin.
 • Onze materiaalmeesters, die zich met veel liefde ontfermd hebben over ons materiaal en ook met veel zorg de takken hebben voorzien van de juiste benodigdheden om hun spelletjes mogelijk te maken.
 • De EHBO verantwoordelijken, die vele wespensteken genezen hebben en kinderen terug aan het lachen brachten na een pijntje.
 • Stad Genk voor de logistieke en financiële steun, de aankomst op het stadsplein en het vervoer van al ons tentmateriaal.
 • En tot slot een dikke, dikke merci aan alle leiding die dit kamp medemogelijk heeft gemaakt. Wij appreciëren alle moeite die jullie hierin hebben gestoken. Alle takraden die jullie georganiseerd hebben om leuke spelletjes te maken voor jullie leden, de vele uren cryptewerken (zowel voor als na kamp), de vele comité’s waar jullie zich bijgevoegd hebben om er een geslaagd kamp van te kunnen maken. Dankzij jullie is de wei een kampterrein geworden en hebben de kinderen een superleuke tijd gehad en nieuwe avonturen beleefd!
 • Ook willen we graag in het speciaal nog eens de leiding bedanken die dit kamp als het perfecte einde zagen om hun scoutscarrière te beëindigen! Bedankt voor de inzet en alle mooie momenten die we samen beleefden, en ongetwijfeld tot ziens!

Het nieuwe jaar
Speelstek, reuzeplek!

Scouts en gidsen spelen heel graag. We spelen overal waar het kan. Soms is het moeilijk om een speelplek te vinden. We zoeken samen naar manieren om van onze speelstek een reuzeplek te maken!
⦁ Denk na over het lokaal van jouw dromen. Hoe ziet dat eruit?
⦁ Gebruik je fantasie tijdens het spelen. Niet alles is wat het lijkt.
⦁ Draag zorg voor je speelruimte. Ruim na je spel alles op.
⦁ Spelen kan overal. In het bos, in de stad, op het water… Waar speel jij het liefst?
⦁ Heb jij op de scouts een lievelingsplek?

Het nieuwe scoutsjaar begint op zondag 10 september met een spetterend openingsshowtje voor jong en oud in de crypte.
Iedereen is welkom om 13u45 op ons Crypteplein. Voor de nieuwe en jongste leden is het zeker belangrijk om op tijd te komen zodat wij iedereen goed kunnen opvangen. Iedereen vanaf het eerste leerjaar is welkom op de scouts!
De activiteit eindigt om 17 uur maar het oudercomité verwelkomt alle ouders al om 16u voor koffie, taart en een drankje. Je kunt ook komen snuisteren tussen de tweedehandsuniformen en zelfs de kentekens er direct op laten naaien! Blijf dus zeker plakken voor een gezellige babbel. 


Inschrijven
Om van alle voordelen van de Scouts en Gidsen Vlaanderen te kunnen genieten en verzekerd te zijn is het nodig uw kind(eren) in te schrijven. 
Voor nieuwe leden is het heel belangrijk om de twee formulieren op de site goed in te vullen, zo hebben wij alle informatie in geval van nood en staan ze ingeschreven in het systeem. Voor oude leden zijn beide formulieren niet nodig, zij mogen zich gewoon opnieuw inschrijven via het ene Google-formulier.
Het lidgeld bedraagt dit jaar €45.
Scouts en Gidsen Vlaanderen gebruikt haar deel van het bedrag (€32) voor verzekering, personeelskosten, rechtsbijstand etc. Het deel dat we zelf houden gaat rechtstreeks naar onze werking en dus eigenlijk terug naar uw kind (materiaal van kleurpotlood tot klimtouw, herstellingen in de crypte…).
We beseffen dat dit lidgeld in combinatie met uniform, weekends, kamp… niet zo goedkoop is. Mocht u omwille van financiële redenen moeite hebben om het lidgeld te betalen, aarzel dan ook niet om contact op te nemen met Lana (0487207797 of mail: info@scoutsgenkcentrum.be) zodat we samen een oplossing kunnen vinden.
Om iedereen op tijd in te schrijven en te verzekeren bij het verbond vragen we deze inschrijving in orde te maken vóór 01/10. Gelieve deze deadline te respecteren! Ook wij hebben onze deadlines bij Scouts en Gidsen Vlaanderen en als we deze niet halen leidt dat tot een hoop extra werk.
OPGELET!
Alle nodige info over de inschrijvingen vinden jullie op onze website onder de rubriek “Inschrijvingen scoutsjaar 2022-2023”. https://www.scoutsgenkcentrum.be/winkel/
Wij vragen u vriendelijk om deze pagina goed na te lezen dat alles vlot kan verlopen en zich aan de deadlines te houden. 


 De takindeling verloopt volgens geboortejaar:
⦁ De Wolfkes: de jongens en meisjes van 2017 en 2016 (1ste & 2de leerjaar)
⦁ De Tijgerwouters/Berenwouters: de jongens en meisjes van 2015, 2014 en 2013 (3de, 4de & 5de leerjaar)*
⦁ De Jonggidsen: de meisjes van 2012, 2011 en 2010 (6de leerjaar, 1ste & 2de middelbaar)
⦁ De Jongverkenners: de jongens van 2012, 2011 en 2010 (6de leerjaar, 1ste & 2de middelbaar)
⦁ De Gidsen: de meisjes van 2009, 2008 en 2007 (3de, 4de & 5de middelbaar)
⦁ De Verkenners: de jongens van 2009, 2008 en 2007 (3de, 4de & 5de middelbaar)
⦁ De Jins: de jongens en meisjes van 2006 (6de middelbaar)
*De indeling tussen tijger- en berenwouters vindt de eerste activiteit plaats.


De speelvogel
In de maandelijkse speelvogel vinden jullie per tak alle informatie terug in verband met de wekelijkse activiteiten van jullie kind(eren).
De speelvogel wordt online aangeboden op onze website, https://www.scoutsgenkcentrum.be/speelvogel/.


Groepsweekend
Ook dit jaar gaan we weer met de hele bende op groepsweekend. Dit zal doorgaan tijdens het weekend van 14 en 15 oktober 2023 in de Winner in Pelt. Dit weekend vol plezier en leuke activiteiten is de ideale gelegenheid voor de nieuwe en jongste leden onder ons om al eens te ervaren hoe het scoutsleven ver weg van Genk en de ouders eruit ziet.


Het uniform
Tijdens onze activiteiten vragen we aan onze leden om een perfect uniform te dragen. Voor de jongste takken volstaat het als ze het t-shirt en het sjaaltje dragen, vanaf de oudere takken (jonggivers) verwachten we het perfecte uniform. Dit bestaat uit een groene rok of broek, een scouts t-shirt, een scoutshemd met bijhorende kentekens en een das.
Het t-shirt, de jaarkentekens, het groepslintje en de das zijn bij ons te koop in september, het overige is verkrijgbaar in de scoutsshop (Hopper Winkel).
U kan uw oude of te klein geworden uniform bij ons inleveren. Zo kunnen we iemand anders gelukkig maken met die kleren. Indien u eens een kijkje wilt nemen tussen onze tweedehands uniformen, kan dit voor/na de eerste activiteiten van het scoutsjaar.
Hopper Winkel Hasselt:
Vredestraat 6/001, 3500 Hasselt
Openingsuren: woensdag tem vrijdag van 14u tot 18u zaterdag van 10u tot 12.30u en van 13.30u tot 18u


CM Attest
U kan geld terugkrijgen van uw mutualiteit voor het scoutskamp of voor het lidgeld.
Hiervoor kan u een formulier invullen. Het document en alle info kan u vinden op onze website https://www.scoutsgenkcentrum.be/fiscaal-attest/ (of meer info bij uw mutualiteit)
U zou ons ontzettend veel werk besparen door het document van onze site af te printen, want daarop zijn onze gegevens al ingevuld.
U dient enkel nog het vak “Identificatiegegevens CM-lid” in te vullen.

Voor leden aangesloten bij een andere mutualiteit kunnen jullie vanzelfsprekend ook contact met ons opnemen voor invullen van een attest. 


Verloren voorwerpen
Ook dit jaar zijn er weer een heleboel verloren voorwerpen die kinderen en leiding zijn vergeten op de weide. Deze liggen mooi uitgestald op de overloop en blijven daar liggen tot na het einde van september. De voorwerpen kunnen gezocht en gehaald worden tot een half uurtje voor en na de activiteiten. 
Wat er dan nog blijft liggen verdwijnt in een wasmachine en gaat dan naar de Sint-Vincentius vereniging of een ander goed doel. We kunnen ze niet langer laten schimmelen in onze Crypte. Indien u thuis spullen ontdekte in de bagage van uw kind die van een iemand anders zijn, kan u ze ook achterlaten in de crypte.


Oudercomité
Kom als ouder zeker kennismaken met het oudercomité de eerste activiteit vanaf 16u. Naast alle leiding zullen ook zij klaarstaan voor al jullie vragen. Zondag 10 september is ook de uitgelezen kans om de kentekens te kopen en ze direct op je hemd te laten naaien!
Dat was het dan voor deze maand. Dan rest er ons niets anders dan jullie allemaal een schitterend nieuw scoutsjaar toe te wensen!


Een stevige linker,


Lana Steenberghs
Gijs Geens
Casper Appeltans (0475 53 16 04)


Inhoud:

Wolfjes

Dag allerliefste / stoerste / leukste wolfjes

Het nieuwe scoutsjaar is weer aangebroken en dat wil dus zeggen, nieuwe wolfjes die naar de scouts komen, nieuwe leiding en natuurlijk super leuke activiteiten en weekenden!!

Maar eerst zullen we nog kort even samen terugkijken op de hoogtepunten van afgelopen jaar, want hoe leuk was dat wel niet???

 1. onze eerste groepsfoto samen <33
 2. sprintje trekken bij de melbeeeerrgg
 3. de lekkerste wafels ooit verkopen 
 4. weekend met onze tak waar jullie allemaal geslaagd zijn om het leger in te gaan, super stoeeerrr!!
 5. jullie eerste avond op het kampterrein, hoe spannend was dat??
 6. leukste dagtochttt
 7. einde van een suuuuuuper fijn kamp

Jullie leidingsploeg van vorig jaar wil jullie enorm bedanken voor alle inzet en het plezier dat we samen hebben beleefd, wij vonden het echt een super tof jaar en dat is dankzij jullie!!

maar oké genoeg over vorig jaar, er staat ons een nieuw jaar vol plezier te wachten

Zondag 10 september is het de eerste activiteit van het nieuwe scoutsjaar. Jullie zijn allemaal om 14u welkom bij de Crypte om daar kennis te maken met jullie nieuwe leiding en het jaar goed te starten!! Verdere info over de startdag kan je vinden bij het editoriaal, hier vind je ook nog belangrijke data voor komende maanden om in je agenda te noteren zoals het groepsweekend en de wafelbak

Zondag 17 en 24 september voorzien jullie nieuwe leiding opnieuw van 14-17u hele fijne activiteiten om met jullie te spelen waar jullie zich 100% zeker eeenorm gaan amuseren

Dag liefste wolfjes, we gaan jullie zoooo hard missen maar niet getreurd want jullie gaan ook heeeel blij zijn met jullie nieuwe leidingsploeg!!

een stevige linker van de wolfjesleiding

Kimby, Helena, Mattia, Amélie, Gijs, Bauke, Hart, Floor, Jade en Arne


Berewouters

Dag lieve beren!
Het nieuwe scoutsjaar is weer aangebroken! Hopelijk hebben jullie genoten van kamp. De regen heeft ons alvast niet tegengehouden om ons rot te amuseren.


Dit jaar zal weer een jaar worden vol met leuke activiteiten en weekendjes!
Op 10 september 2023 zien we jullie graag terug voor de eerste activiteit van het jaar, dan zullen jullie te weten komen wie o wie jullie nieuwe leiding wordt. Spannend!!!
Na de eerste activiteit gaat het verder zoals altijd. Op zondag 17 en 24 september is er ook activiteit van 14u-17u aan de crypte.
We wensen jullie een supertof nieuw scoutsjaar! Wij vonden het alvast een super-leuk- topjaar met jullie!


Hieronder nog het berewouterlied voor de nieuwe beren en de huidige beren die het lied nog niet goed kennen. Oefenen maar!


Ik ben een berewouter en ik kom hier elke week (klap klap)
we maken al het bos van ons en ravotten in de beek
we springen in de bomen op en neer en vallen wel eens meer dan een keer
zingen, dansen, lachen met elkaar vinden wij… helemaal niet raar, waaaant!

Groetjes!


Cas, Eline, Ibo, Ela, Thomas, Finn en Ayla


Tijgerwouters

Dag stoere tijgers

Ons scoutsjaarzit er al weer op helaas, het is voorbij gevlogen! Een jaar vol leuke spelletjes met als hoogtepunt ons fantastisch leuk kamp!!

Nu de vakantie is gedaan komt de eerste activiteit er alweer aan met binnenkort nieuwe leiding, spannendddd!!! Deze zal je ontdekken op de eerste activiteit zondag 10 september

Wij hebben er alvast veel zin in!

Heel veel groetjes van jullie favoriete leiding

Bren, Cas, Dylano, Max, Anouk, Camila, Stijn, Daan, Lotte, Emma en Emiel


Jonggidsen

Beste Jogis’s,

Na een prachtig jaar vol leuke activiteiten en een GEWELDIG kamp, is het weer tijd voor een nieuw scoutsjaar. De eerste activiteit zal plaatsvinden op zondag 10 september om 14u aan de crypte. Uiteraard komen jullie dan te weten wie jullie nieuwe leiding zal zijn (SPANNEND!!) en zal er een kennismakingspel zijn. We nemen afscheid van Jade, Nina, Moira, Milou, Bo en Lieze. We gaan jullie heeeel hard missen :(((. Aan de nieuwe Jogi’s, welgekomen!! We gaan er opnieuw een TOPJAAR van maken.

Hier nog enkele sfeerbeelden van kamp:

Groetjes

Rune, Casper, Lana, Bruno, Sam, Moran


Jongverkenners

Gegroet liefste JVK’sss
Na een zeeeer geslaagd kamp wil jullie oude leiding jullie enorm bedanken voor het
afgelopen scoutsjaar. Wij hopen dat jullie er evenveel van hebben genoten als ons om
samen elke zondag vanalles te doen en een van de gefliptste takweenden ooit te hebben
gehad.


Wij gaan nu weg maar niet getreurd!!! Er staat voor jullie komend jaar weer een nieuwe (wie
weet bijna even fijn als ons) leidingsploeg klaar die staat te popelen om er een spetterend
jaar van te maken.


Veel succes (want dat is nodig) aan de jongens die genaaid zijn en bij de verkenners
terechtkomen dit jaar ;). En WELKOM aan de nieuwe jongverkenners!
Droom nu allemaal nog maar even na van afgelopen activiteiten en kamp met deze fijne
foto’s :)))))))))

Zondag 10/09: EERSTE ACTIVITEIT!!!! Spannend zo die nieuwe leidingggg.
Zondag 17/09 en zondag 24/09: Activiteiten met die nieuwe leiding. Kunnen we momenteel
nog niet veel over zeggen aangezien wij niet jullie nieuwe leiding zijn. Of wel. Of niet. Voor
ons een weet voor jullie een vraag.


Vanbuiten te leren tegen eerste activiteit:
JONGVERKENNERS ZIJN KEIHARD
EEN HEEL JAAR KAMP VOOR MIJN PART
JONGGIDSEN WILLEN ONS ALLEMAAL
STAAN BOVEN WATER ALS EEN PAAL
ZON REGEN OF WIND EROP
EEN JONGVERKENNER GEEFT NOOIT OP
ALS IK PRAAT IN DE TENT
DAN KRIJG IK DRILL ALS EEN ECHTE VENT
EN ALS HET EVEN TEGEN ZIT
DAN GEEFT DE LEIDING ONS WEER PIT
EN VAN JE HEEEELAHEELAHEELAHOOO LALA HEY

Nog eens bedankt en veel plezier volgend jaar!!!
Een stevige linker,
Kato, Michelle, Piet, Sam, Florian, Delsing, Viktor, Natan en Jonathan.


Gidsen

Beste gidsen

September: de zomer is gedaan en de school gaat weer beginnen. Maar niet getreurd meiden! September is ook naar de scouts gaan en zondag 10 september staat er een nieuwe leidingsploeg voor jullie klaar die niet kan wachten om jullie te ontvangen. MAAR voor jullie ons vergeten willen we nog even terugblikken op kamp. We vonden het geweldig om te quizzen met Louise die alle raadsels ter wereld kent, te hoofdrekenen met slimme Jos, te armworstelen met de eerste jaars die sterker zijn dan de derde jaars, joepie’s te lezen onder de bash, voor de regen te schuilen in jullie gezellige tenten en natuurlijk om Faye en Emma een totem te geven.

We vonden het een fantastisch jaar met de mooiste gidsentruien ooit. BEDANKT! en vergeet nooit WAZZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Planning september:

 • zondag 10 september: openingsshowke!!!! Nieuwe leiding ontmoeten ieuw
 • zondag 17 september: vraag maar aan de nieuwe leiding
 • zondag 24 september: vraag maar aan de nieuwe leiding

Nog een laatste keer de groetjes ban Gilles, Fien, Claudia, Helder en Anneke We love you!


Verkenners

Beste verkenners en sympathisanten,

Vandaag brengen we jullie een boodschap die niemand graag gaat horen, maar die desalniettemin toch gebracht moet worden. Het afgelopen scoutsjaar is afgelopen. Dit was ongetwijfeld het beste jaar uit jullie leven. We hebben dan ook de gekste dingen gedaan en onszelf naar nieuwe hoogtes gestuwd. Zo zijn we afval gaan rapen langs de westerring en hebben mening verkenners kontje peer gekregen tijdens 9 maanden. Het valt dus niet te ontkennen dat de verkenners 22 – 23 hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis.

Omdat dit artikel opgevuld moet worden is hier het berewouterlied waar jullie niks mee zijn want jullie zijn verkenners.
IK BEN EEN BEREWOUTER EN IK KOM HIER ELKE WEEK (klap klap)
WE MAKEN AL HET BOS VAN ONS EN RAVOTTEN IN DE BEEK
WE SPRINGEN IN DE BOMEN OP EN NEER EN VALLEN WEL EENS MEER DAN EEN KEER
ZINGEN, DANSEN, LACHEN MET ELKAAR VINDEN WIJ… HELEMAAL NIET RAAR, WAAAANT!

Zondag 10 september: Nieuwe leiding zal zich kenbaar maken, zij zullen een poging wagen om
afgelopen jaar te evenaren
Zondag 17 september: Stadsspel in het bos of bosspel in de stad
Zondag 23 september: Reflectie over waarom een bosspel beter niet in de stad wordt gespeeld en
een stadsspel niet in het bos

Dan rest er enkel nog onszelf te bedanken voor het fantastische jaar dat we jullie gegeven hebben, dus bij deze bedankt onszelf.

Stevige linker,
Aziz Ouattara en de Verkenner leiding


Jins

Dag nieuwe jins
Het beste scoutsjaar met ongelooflijk veel leuke dingen is nu net begonnen voor jullie! Wij hopen dat jullie er klaar voor zijn want het wordt wel hard werken, maar geloof ons HET IS DE MOEITE ECHT WAARD!! Het begint allemaal met een sterke band, met de jins maar ook zeker met de leiding. Het is een zeer speciale band die jullie gaan creëren met de leiding, zeer anders dan de vorige jaren. Gouden tip : kom niet te laat en werk door, zo houdt ge uw leiding en uw medejins altijd gelukkig.
Wij zetten even onze hoogtepunten op een rijtje zodat jullie weten wat jullie ongeveer te wachten staat.
De onthulling van de leiding was een zeer spannend moment, we waren zo benieuwd net als jullie nu zijn. Onze leiding ving ons goed op en we hadden al meteen een goed gevoel bij hun, hopelijk jullie ook!! PS : jullie leiding gaat wel niet zo fijn zijn als de onze beh. 


Op groepsweekend regelden we vanalles voor de komende evenementen en werden we nog hechter als groep.


In november zullen jullie een leuke winterborrel houden. Dit is hard werken van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, maar wat een avond! Fijn poffertjes bakken en in de chocomelk roeren, terwijl de mensen aan de drank-toog hun vingers eraf vriezen van alle koude drankjes die ze moeten vasthouden. Dus: kies uw shiften goed!
Maar dit was een van onze eerste evenementen die we zelf hadden georganiseerd en dat was zeer speciaal. De winterborrel was heel gezellig geworden en dus een geslaagd evenement !!!


Dan kwam de nieuwjaarsnacht, wat een ongelofelijke nacht!! We hebben maar 1 gouden tip hier: zorg dat er genoeg cider is, want die was bij ons al vrij vroeg op en sommige mensen waren hierdoor niet zo heel tevreden. Voor de rest, geniet er maar ongelofelijk hard van!


Doorheen het jaar zijn er natuurlijk ook veel kleinere werkjes of grotere evenementen waar jullie moeten gaan werken. Zo zal spaghettiavond zeker terugkomen voor jullie en hadden wij verschillende activiteiten zoals gala-avonden waar jullie tot diep in de nacht moeten werken. Op deze avonden zijn er meestal wel heel fijne momenten maar in het algemeen vraagt ge u toch altijd af waarom ge zijt komen opdagen en niet gewoon thuis in uw bed waart gaan liggen… Tot ge dan natuurlijk aan uw jinreis begint, en ge ongelofelijk blij zijt voor al het harde werk doorheen het jaar. Wij zijn al benieuwd waar jullie naartoe gaan, maar we weten wel dat het nooit zo fijn kan zijn als onze reis
Veel plezier vieze jins!!!
Veel liefs van de vorige jins xxx

Deel dit met andere scouts
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp