Speelvogel september 2019

 


Scouts Genk-Centrum

Speelvogel

September 2019


Editoriaal

Beste scoutsvrienden,

Nu we allemaal goed uitgerust zijn van het meer dan geslaagde scoutskamp en terug fris en gemotiveerd klaar staan voor de eerste activiteit, wordt het ook tijd dat we jullie wat info meegeven over het komende scoutsjaar.

Natuurlijk mogen we ook niet vergeten bepaalde mensen te bedanken want zonder hun had het scoutskamp nooit zo vlot kunnen verlopen.

 • Onze chauffeurs van Trippaers transport die van Genkse tot Ardense wegen hebben gereden om ons materiaal tot op het kampterrein en terug te krijgen.
 • De fourage die dit jaar weer zo’n 3 keer per dag een verrukkelijke maaltijd heeft voorgeschoteld aan iedereen op het kampterrein, die duidelijk met veel liefde waren klaargemaakt. Met speciale dank aan hoofdfourieren Katrien Vandevenne, Sofie Maes, Marie Weekers, Sofie Roterman & Hanne De Bruyckere.
 • Onze materiaalmeesters, die zich met veel liefde ontfermd hebben over ons materiaal en ook met veel zorg de takken hebben voorzien van de juiste benodigdheden om hun spelletjes mogelijk te maken .
 • De EHBO verantwoordelijken, die vele wespensteken genezen hebben en kinderen terug aan het lachen brachten na een pijntje.
 • Het oudercomité, zonder hen zou de bezoekdag en lekkere BBQ niet mogelijk geweest zijn.
 • Stad Genk voor de logistieke (en natuurlijk ook financiële) steun bij aankomst op het stadsplein en het vervoer van al ons tentmateriaal.
 • En tot slot een dikke, dikke merci aan alle leiding die dit kamp medemogelijk heeft gemaakt. Wij appreciëren alle moeite die jullie hierin hebben gestoken. Alle takraden die jullie georganiseerd hebben om leuke spelletjes te maken voor jullie leden, de vele uren cryptewerken (zowel voor als na kamp), de vele comité’s waar jullie zich bijgevoegd hebben om er een geslaagd kamp van te kunnen maken. Dankzij jullie is de wei een kampterrein geworden en hebben de kinderen een superleuke tijd gehad en nieuwe avonturen beleefd!
 • Ook willen we graag in het speciaal nog eens de leiding bedanken die dit kamp als het perfecte einde zagen om hun scoutscarrière te beëindigen! Bedankt voor de inzet en alle mooie momenten die we samen beleefden, en ongetwijfeld tot ziens!
 • Tot slot willen we graag Ella, Tuur en Yves bedanken om de afgelopen 2 jaar alles in goede banen te leiden!

 

Het nieuwe jaar

We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.

Met een jaarthema als Scoutmoedig kiezen we dit jaar voor avontuur. We gaan de uitdaging aan, durven springen en nemen het risico. Want door risico’s te nemen, trainen we onze durfspier.
We lukken,
we mislukken,
we vallen
en we gaan weer door.
We tellen niet de successen, maar het enthousiasme.

Scoutmoedig zijn, betekent ook tonen wie we zijn: Scouts en Gidsen, trots op ons uniform en waar we voor staan.  We zijn zichtbaar in onze eigen buurt, durven onze mond opendoen en een standpunt innemen. Maar we durven ook luisteren naar ouders en buurtbewoners: zowel naar hun bezorgdheden als hun complimenten.

Soms graag gezien, soms in het midden van de storm. Wie scoutmoedig kiest, blijft sterk staan.

Het nieuwe scoutsjaar begint op zondag 8 september met een spetterend openingsshowtje voor jong en oud in de crypte.

Iedereen is welkom om 13u45 op ons crypteplein. Voor de nieuwe en jongste leden is het zeker belangrijk om op tijd te komen zodat wij iedereen goed kunnen opvangen. Iedereen vanaf het eerste leerjaar is welkom op de scouts!

De activiteit eindigt om 17 uur en dan zal de leiding klaar staan om ouders met vragen verder te helpen.

Inschrijven

Om van alle voordelen van de Scoutsorganisatie te kunnen genieten en verzekerd te zijn  is het nodig uw kind(eren) in te schrijven. 

Voor nieuwe leden is het heel belangrijk om het formulier goed in te vullen, zo hebben wij alle informatie in geval van nood en staan ze ingeschreven in het systeem. Voor oude leden is dit niet nodig, zij mogen zich gewoon opnieuw inschrijven en duidelijk hun naam en tak vermelden.

Het lidgeld bedraagt dit jaar €45.

Scouts en Gidsen Vlaanderen gebruikt haar deel van het bedrag (€32) voor verzekering, personeelskosten, rechtsbijstand etc. Het deel dat we zelf houden gaat rechtstreeks naar onze werking en dus eigenlijk terug naar uw kind (materiaa:l van kleurpotlood tot klimtouw, herstellingen in de crypte…).

We beseffen dat dit lidgeld in combinatie met uniform, weekends, kamp… niet zo goedkoop is. Mocht u omwille van financiële redenen moeite hebben om het lidgeld te betalen, aarzel dan ook niet om contact op te nemen met Rik (0478/127388 of mail: info@scoutsgenkcentrum.be) zodat we samen een oplossing kunnen vinden.

Om iedereen op tijd in te schrijven en te verzekeren bij het verbond vragen we deze inschrijving in orde te maken vóór 12/10. Gelieve deze deadline te respecteren! Ook wij hebben onze deadlines bij Scouts en Gidsen Vlaanderen en als we deze niet halen leidt dat tot een hoop extra werk.

OPGELET!

Omwille van technische problemen met de site, zullen we de rest van de inschrijvingen voor het scoutsjaar via overschrijving moeten doen. Heeft u uw zoon/dochter dus nog niet ingeschreven, gelieve dan het bedrag van €45 te storten op het rekeningnummer BE79 4530 3058 8133 met als mededeling “naam lid + tak”. Heel belangrijk is wel dat nieuwe leden nog steeds het formulier invullen om hun ook op de groepsadministratie in te schrijven. Dit formulier vinden jullie onder “inschrijvingen” “inschrijvingen nieuw lid” dit aanklikken en dan het formulier invullen en verzenden. Onze excuses voor het ongemak. De deadline is bij deze ook verlaat tot 12/10. Bij vragen of problemen mag u altijd een mailtje sturen naar laura.lenaerts@hotmail.com

De takindeling verloopt volgens geboortejaar:

 • De Wolfkes: de jongens en meisjes van 2013 en 2012 (1ste & 2de leerjaar)
 • De Tijgerwouters/Berewouters: de jongens en meisjes van 2011, 2010 en 2009 (3de, 4de & 5de leerjaar)*
 • De Jonggidsen: de meisjes van 2008, 2007 en 2006 (6de leerjaar, 1ste & 2de middelbaar)
 • De Jongverkenners: de jongens van 2008, 2007 en 2006 (6de leerjaar, 1ste & 2de middelbaar)
 • De Gidsen: de meisjes van 2005, 2004 en 2003 (3de, 4de & 5de middelbaar)
 • De Verkenners: de jongens van 2005, 2004 en 2003 (3de, 4de & 5de middelbaar)
 • De Jins: de jongens en meisjes van 2002 (6de middelbaar)

*De indeling tussen tijger- en berewouters vindt de eerste activiteit plaats.

De speelvogel

In de maandelijkse speelvogel vinden jullie per tak alle informatie terug in verband met de wekelijkse activiteiten van jullie kind(eren).

De speelvogel wordt online aangeboden op onze website, https://www.scoutsgenkcentrum.be/speelvogel/.

Groepsweekend

Ook dit jaar gaan we weer met de hele bende op groepsweekend. Dit zal doorgaan tijdens het weekend van 19 en 20 oktober 2019 in het Woutershof in Kinrooi. Dit weekend vol plezier en leuke activiteiten is de ideale gelegenheid voor de nieuwe en jongste leden onder ons om al eens te ervaren hoe het scoutsleven ver weg van Genk en de ouders eruit ziet.

Het uniform

Tijdens onze activiteiten vragen we aan onze leden om een perfect uniform te dragen. Voor de jongste takken volstaat het als ze het t-shirt en het sjaaltje dragen, vanaf de oudere takken (jonggivers) verwachten we het perfecte uniform. Dit bestaat uit een groene rok of broek, een scouts t-shirt, een scoutshemd met bijhorende kentekens en een das.

Het t-shirt, de jaarkentekens, het groepslintje en de das zijn bij ons te koop in september, het overige is verkrijgbaar in de scoutsshop (Hopper).

U kan uw oude of te klein geworden uniform bij ons inleveren. Zo kunnen we iemand anders voor een zacht prijsje gelukkig maken met die kleren. Indien u eens een kijkje wilt nemen tussen onze tweedehands uniformen, kan dit voor/na de eerste activiteiten van het schooljaar.

Hopper Winkel Hasselt:
Vredestraat 6/001, 3500 Hasselt
Openingsuren woensdag tem vrijdag van 14u tot 18u zaterdag van 10u tot 12.30u en van 13.30u tot 18u

CM Attest

U kan geld terugkrijgen van uw mutualiteit voor het scoutskamp of voor het lidgeld.

Hiervoor kan u een formulier invullen. Het document en alle info kan u vinden op onze website www.scoutsgenkcentrum.be/cm(of meer info bij uw mutualiteit)

U zou ons ontzettend veel werk besparen door het document van onze site af te printen, want daarop zijn onze gegevens al ingevuld.

U dient enkel nog het vak “Identificatiegegevens CM-lid” in te vullen.

Verloren voorwerpen

Ook dit jaar zijn er weer een heleboel verloren voorwerpen die kinderen en leiding zijn vergeten op de weide. Deze liggen mooi uitgestald op de overloop en blijven daar liggen tot na de 4de zondag van september. De voorwerpen kunnen gezocht en gehaald worden tot een half uurtje voor en na de activiteiten (8, 15 en 22 sept). Hier liggen ook de brieven die niet op tijd bij ons op kamp zijn aangekomen.

Wat er dan nog blijft liggen verdwijnt in een wasmachine en gaat dan naar de Sint-Vincentius vereniging. We kunnen ze niet langer laten schimmelen in onze Crypte. Indien u thuis spullen ontdekte in de bagage van uw kind die van een ander zijn, kan u ze ook achterlaten in de crypte.

Oudercomité

Als u interesse zou hebben om u aan te sluiten bij het oudercomité, kan u altijd naar ons toe komen om te vragen wat dit engagement precies inhoudt of een mailtje sturen naar oudercomite@scoutsgenkcentrum.be .

Dat was het dan voor deze maand. Dan rest er ons niets anders dan jullie allemaal een schitterend nieuw scoutsjaar toe te wensen!

Een stevige scoutspol,

Rik Van De Heijning (0478/127388)
Siebe Blaauwendraad
Stef Broeckx
Laura Lenaerts

Info@scoutsgenkcentrum.be

Trooper

Trooper is een handige manier om de scouts financieel te steunen door gewoon online te shoppen. Alle uitleg over Trooper vind je op deze site onder ‘Trooper‘, moest je met vragen zitten over Trooper mag je een mailtje sturen naar trooper@scoutsgenkcentrum.be


Inhoud:

Wolfjes

Dag liefste wolfjes,

Het scoutsjaar zit er weer op! Wij hebben er heel hard van genoten, wij hopen jullie ook.

Het scoutskamp in Lodomez was eentje om niet snel te vergeten. Voor sommigen onder jullie het allereerste scoutskamp. De eerste dag heeft het heel hard geregend, maar omdat wij zo’n stoere scouten zijn schrikte dat ons niet af en gingen we gewoon door met plezier maken 😉 van vettige spelletjes op de bash tot Naomi’s leuke verhaaltjes ’s avonds in bed, het was allemaal geweldig!

Hopelijk zijn jullie niet té veel spullen verloren. Indien wel, kunnen jullie de facebookpagina van de scouts raadplegen voor meer informatie.

Voor sommigen onder jullie staat er een grote verandering voor de deur: jullie gaan naar de tijger- of berewouters… Wij hopen dat jullie het daar ook suptertof gaan vinden, ongeacht welke groep jullie kiezen.

Wij gaan jullie in ieder geval heel hard missen!!! Maar jullie zijn in goede handen bij de volgende wolfjesleiding, die ook een superdeluxe tof scoutsjaar voor jullie in petto heeft.

 

Veel liefs,

De wolfjesleiding 2018-2019

Kaat, Laura, Eline, Anouk, Sara en Gilles


Berewouters

Dag liefste berewouters,

Het nieuwe scoutsjaar is weer aangebroken, JOEPIE!!! Het afgelopen jaar is super leuk geweest, maar dit jaar wordt nog 10 keer beter!

‘Wat gaan we allemaal doen dit jaar?’ hoor ik jullie vragen. Awel wat dachten jullie van: leuke vuilmaakspelletjes, winnen van de tijgerwouters, gekke stadspelletjes, moeilijke schattentochten, superleuke weekenden,…? Deze dingen zullen allemaal aan bod komen.

Maar eerst de planning van September eens bekijken:

Zondag 8 september: kom kennis maken met jullie nieuwe leiding en nieuwe leden van 14u-17u aan de crypte

Zondag 15 september: Een super leuk ‘wie is de gekste’-spel van 14u-17u aan de crypte

Zondag 22 september: Zoek uit wie de beste superheld is van 14u-17u aan de crypte

Zondag 29 september: het grote Cluedo spel van 14u-17u aan de crypte

 


Tijgerwouters

Liefste tijgerwouters

Al bekomen van het schitterend kamp???

Aan de zomervakantie is helaas een einde gekomen, MAAR treur niet!!! Want dit wil zeggen dat we elke zondag weer klaarstaan voor jullieJ. Een nieuw scoutsjaar betekent natuurlijk nieuwe leiding. Zijn jullie ook zo benieuwd??? Kom dan zeker 8 september naar de scouts en dan komen jullie het te weten. Zoooo spannend!!!!

Benieuwd welke spelletjes jullie allemaal gaan spelen met jullie nieuwe leiding?? Dan zou ik zeker elke zondag komen

Zondag 8 september: Openingsshowkeee, 14u aan de crypte
Zondag 15 september: Stadsspel
Zondag 22 september: Bosspel
Zondag 29 september: Een leuk spel

Hier alvast een sudoku die jullie kunnen oplossen, voor als jullie zich zondagvoormiddag vervelen en staan te popelen om naar de scouts te komen. Veel speelplezier!!


Jonggidsen

Dag lieve jonggidsen,

Op een dag zongen Siebe en Karen een lied terwijl ze op date waren?!

MET DE JOGGIS IN DE BEEK
CHILLE ALLE WEEL
JONGVERKENNERCAKE IS ERGER DAN EEN WESPENSTEEK
JA IK VIND ZE STOM
OERLELIJK EN DOM
IK LACH ME HIER KROM
GEEF MIJ GEWOON EEN WASKOM
IK WIL ME GEWOON GAAN WASSEN
LAAT ME ME GEWOON GAAN WASSEN (2X)

OF IK SLA OP UW BEK!

MAAAAR….. Wat is er nu zo leuk aan jonggids zijn? Waarom komen wij iedere zondag naar de scouts, zelfs als het regent, stormt of bliksemt?

Wel: hieronder, lieve jonggidsen geven wij enkele redenen.

 1. Hoe vaak doe jij de geoffreydans thuis met de familie?
  2. Hoe vaak wandelen jullie 16 KM met een (kapotte) poncho door het mooie landschap dat Wallonië bezit in niet scoutsverband?
  3. Hoe vaak doen jullie thuis jullie belofte en totem?
  4. Hoe vaak slapen jullie thuis buiten onder een bash?
  5. Hoe vaak worden jullie ’s ochtends wakker gemaakt met ‘ahhhaaaa gooodmorning’
  6. Hoe vaak begroeten jullie jullie ouders met ‘Salam Aleikum, Aleikum Salam’

En zo kunnen wij uren doorgaan. Het was echt een prachtjaar waarin we veel gekke verhalen hebben meegemaakt
Maar aan alle mooie liedjes komt een einde…
Gelukkig geldt deze uitspraak niet voor de scouts: Dit jaar staat de leiding van Scouts-Genk centrum opnieuw voor jullie klaar! Kom dus zeker af in september en dan maken we er weeral een topmaand en topjaar van!

8 September: Jullie komen jullie leiding te weten, schpannend….
15 September: Het grote 14septemberspel
22 September: Het grote tweeentwintigsel
29  September: Waarkomenjoggistochvandaanzoektocht


Jongverkenners

Oi

Boys

Enkele kleine maar mooie afscheidswoordjes van ons aan jullie

Omdat we jullie zo graag hadden

Aan de toekomstige eerstejaars, welkom, maak uw uniform maar snel in orde, geen sjalleke is 10 keer pompen in week 1, 20 keer in week 2 en zo bouwt het verder op tot jullie of er in perfect uniform staan of echte kasten zijn.

Aan de ex-eerstejaars, nu jullie onder het juk van de derdejaarsregel uit zijn is het aan jullie om te bewijzen dat jullie het wel degelijk waard zijn om jongverkenner genoemd te worden. Een ticket enkel richting Wolvenland kan anders altijd geregeld worden, een ticketje naar Verkennerstan is waar het de komende 2 jaar om draait. Begin thuis te oefenen op sjorren en wandel in de herfstvakantie al eens een dikke hike om uw voeten te laten wennen aan blaren die even groot zijn als jullie nieuwsgierigheid.

Aan de ex-tweedejaars, blijf jullie bescheiden zelf en ga niet zweven door de vleugels die het derdejaarschap geven. Proef van verantwoordelijk en strijd voor een totem die nog beter bij u past dan je ooit durven dromen had. Geniet van het leven en zet komend jaar een hike neer die minstens het dubbel is van dit jaar.

Aan de ex-derdejaars, bende paljassen, die grote monden van jullie zullen bij de verkenners nog sneller gesnoerd worden dan dat sneeuw smelt voor de brandende Saharazon. Het is nu aan jullie om die overdreven mooie totems (al zeggen wij het zelf) ook waar te maken. Afzien wordt het nieuwe genieten, hoe feller het verhaal, hoe beter, jullie zin voor overdrijving kan nog goed van pas komen. Gedraag jullie en wees gelukkig!

Aan de leiding, toppers, prachtmensen, patsers… jullie hebben dat goed gedaan! Zo een heel jaar lang zo een grote, pittige groep proberen onder controle te houden. Meer dan één conflictje moeten ontmijnen en toch er altijd staan met de glimlach, klaar om de jongens een schoon jaar te bezorgen, met een gigantisch fijn takweekend, een leuke dagtocht een schitterend kamp. Proficiat!

Aan iedereen, dank u voor dit jaar, dank u voor dit kamp. Jullie formatiediscipline was nog meer begaaid dan veel sjorringen (werk aan jullie eindknopen, alstublieft, over een paar jaar maken jullie de mast). Samen goed afgezien. Naar wat de legende zegt hoor je nu nog enkele bevende jongverkennerstemmen in het donkere 16-urenbos.

Genoeg melige dingen gezegd, misschien vonden we het helemaal niet leuk en was Ben echt depressief? Misschien wou Piet ook echt wenen in de eindformatie en niet omdat het een afscheid was? Misschien wou Julie liever vergif in plaats van ontsmettingsmiddel op jullie wonden gieten? Misschien had Stef wel het liefst van al echt een paar kinderen in elkaar geslagen met de honkbalknuppel? Misschien hebben Anne, Briek en Cel kamp met opzet gemist omdat ze jullie zo beu waren? Allemaal plausibel, maar niet meer onze zorg, wij zijn bevrijd van jullie, of zien we jullie toch terug in september?

Iedereen is weer welkom vanaf 8 september, in perfect uniform, liefst met de fiets en nog liever met veel vriendjes. Heb je een leuke kameraad op school of in de wijk? Een toffe neef of pennenvriend? Neem hem gerust eens een keertje mee naar de scouts en grote kans dat hij nooit meer vertrekken wil!

Dit staat er op de planning:

8 september, 2-5, nieuwe leiding ontdekken

15 september, 2-5, nieuwe leiding uittesten met slechte mopjes

22 september, 2-5, vies bom spel

29 september, 2-5, japen in Genk

Alvast een allerlaatste keer vanwege ons

Oi

Doei

Tot ziens

Dag & bedankt

Stevige linker

Nog steviger scoutspolleke

Anne, Ben, Briek, Cel, Julie, Stef & Piet


Gidsen

Hey lieve gidsen,

Dit is het laatste speelvogelartikel dat wij voor jullie schrijven. Het volgende speelvogelartikel zal geschreven worden door jullie nieuwe gidsenleiding…

Voordat jullie kennis gaan maken met jullie nieuwe leiding willen we toch nog een aantal dingen zeggen…
1: Kom op tijd naar de activiteiten he 😉
2: Blijf het lied “wees nooit boos op een eend” zingen want dat lied is AF!
3: Zorg er voor dat de eerste jaars goed in de groep liggen. Betrek ze dus overal goed bij!
4: Doe goed mee met de spelletjes die voor jullie worden gemaakt.
5: MORAN let op met putten in de grond he!! 😀
6: Perfect uniform is belangrijk!
7: Doe in de winter warmer aan he! Sommige van jullie kwamen echt slecht gekleed naar de winteractiviteit . Altijd koud hadden jullie het. Dus doe panty’s aan haha!
8: Neem op kamp altijd genoeg sokken en truien mee. Dan moet je er geen gaan lenen bij de verkenners 😉
9: Blijf jullie leuke zelf!! Jullie zijn topwijven!
10: Als jullie ons tegenkomen zeg dan iets he! Vlieg ons rond de nek en vertel dan iets over jezelf.

Lieve gidsen heb veel plezier dit scoutsjaar en tot snel!

Ella, Ine, Roos, Hanne, Kaat, Jules en jordi.
Xxx

Belangrijke data;
Zondag 8 september van 14u tot 17u aan de crypte.
Jullie komen dan te weten wie jullie nieuwe leiding wordt. SPANNEND!

Zondag 15 september van 14u tot 17u aan de crypte.
We hebben geen idee wat jullie dan gaan doen want we zijn jullie leiding niet meer…

Zondag 22 september van 14u tot 17u aan de crypte.
Buh, het zal wel leuk worden.

Zondag 29 september van 14u tot 17u aan de crypte.
Jullie nieuwe leiding heeft dan iets super cool in peto!


Verkenners

Beste Verkenners

We zullen het niet te lang houden, jullie aandachtspanne zou dit normaal net moeten aankunnen.

Zondag 8 september 2019 eerste activiteit, fijn uw leiding te weten komen en leuke activiteit van 2u tot 5u. Ge komt met de fiets en in PERFECT UNIFORM.

Elke zondag t.e.m. 29 september is hetzelfde liedje, 2u tot 5u aan de crypte in PERFECT UNIFORM.

 

Ahja, merci voor het fijne jaar nog eens!

 

Vele groetjes
Fets, Kir, Mit, Onra, Tnecniv, Uaebiht en Yrroc


Jins

Beste Jinnies,

Het jaar zit erop en we hebben ervan genoten. Helaas zijn de volgende jins al klaargestoomd om jullie plaats in te nemen. Natuurlijk gaat hun leiding. Niet zo leuk zijn als die van jullie. Maar voor dat zij aan de beurt zijn zouden wij jullie nog eens willen bedanken.

Bij deze bedankt aan alle jins om zo goed jullie best te doen doorheen het jaar. Het gevolg van jullie inzet is natuurlijk al beloond met een leuke jinreis maar er zijn natuurlijk nog centjes over. Nu is het dus aan jullie. Jullie zijn leiding nu en dus is het jullie verantwoordelijkheid om één van de volgende jaren een reünie te organiseren. Wees creatief en laat jullie verbeelding spelen.

Ten slotte nog een leuke sfeer foto!

Groetjes,
Tuur, Ben en Sofie

 

Deel dit met andere scouts
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email