Speelvogel november 2019


Scouts Genk-Centrum

Speelvogel

November 2019


Editoriaal

Beste scoutsvrienden,  

We hebben ons weer super geamuseerd op ons jaarlijkse groepsweekend! Kampen werden gebouwd, stoere spellen werden gespeeld, de zon heeft geschenen en ook het getetter was weer de moeite om aan te horen. Kort samengevat hebben we dus een fantastisch weekend achter de rug. Bedankt aan alle leiding en fourage om dit mogelijk te maken, en bedankt aan alle leden voor hun eeuwige enthousiasme! De groepsfoto’s zijn te vinden op onze facebookpagina

Natuurlijk zijn er ook weer heel wat verloren voorwerpen, deze liggen inde crypte dus kom hier zeker een kijkje nemen indien er iets niet terug mee naar huis is gekomen.

Net als in oktober, heeft november ook heel wat in petto voor ons. Dit is een drukke maand, straks meer info daarover.

Aangezien we al bijna november zijn, hopen we dat iedereen ongeveer is ingeschreven. Dit is heel belangrijk voor de verzekeringen van Scouts en Gidsen Vlaanderen, dus als dit nog niet gebeurd is, vragen we u vriendelijk dit zo snel mogelijk in orde te maken. Alle info vinden jullie op onze site (https://www.scoutsgenkcentrum.be/lidworden/), bij vragen mag u altijd een mailtje sturen naar laura.lenaerts@hotmail.com.

Als u betaald heeft is het ook erg belangrijk dat de groepsadministratie en individuele steekkaart correct worden ingevuld. Nieuwe leden staan hier nog niet in dus moeten eerst het formulier invullen wat u kan vinden via bovenstaande link.

Ook nog een korte oproep van het oudercomité in verband met 2e handsuniformen, indien deze bij u in de kast in de weg liggen en u hier graag van af wilt, kan u mailen naar groepsleiding@scoutsgenkcentrum.be.

Dan is het nu tijd voor een woordje uitleg in verband met de toekomstige activiteiten, er zijn weer wat ongewone uren en dagen, dus lees dit zeker goed door.

St. Martinusstoet

Algemeen:
Op zaterdag 9 november lopen we naar jaarlijkse gewoonte mee in de St. Martinusstoet. Dit jaar zijn de thema’s kunstenaars en houthakkers. Laat jullie creativiteit in verband met de verkleedkleren de vrije loop, hoe origineler hoe beter!

Waar en wanneer:
We spreken om 17u (jongste leden) en 16u30 (oudste leden) af aan de Crypte, hier gaan we ons dan verkleden en voorbereiden op de stoet. Om 18u begint de stoet en om 19u komen we aan op het Evenementenplein (tussen het stadhuis en de post), hier mogen jullie jullie zoon/dochter komen ophalen.
Gelieve deze uren als ouders te respecteren, er is immers nog leiding met verplichtingen na 19u.

Wat nemen we die zaterdag mee?
JONGSTE LEDEN (Wolven, Berewouters, Tijgerwouters):
Kunstenaars:

 • Wit, groot hemd dat vuil mag worden (dit doen we over onze dikke winterjas aan, dus zorg dat het zeker groot genoeg is!)
 • Penselen
 • Baret (of ander hoedje)
 • Warme kleren
 • Bokaaltje met kaarsje in, pluspunten als het binnen het thema is

OUDSTE LEDEN (Jonggidsen, Jongverkenners, Gidsen, Verkenners, Jins)
Houthakkers:

 • Geruit hemd
 • Speelgoedbijl
 • Regenlaarzen
 • Eventueel hout
 • Bokaaltje met kaarsje in, pluspunten als het binnen het thema is

Zorg zeker dat jullie voldoende warme kleren aanhebben voor deze tocht en zeker het lichtje niet te vergeten. We gaan voor de overwinning dit jaar!

Winterborrel Jins 2019-2020

Ook dit jaar organiseren de Jins naar jaarlijkse gewoonte weer hun Winterborrel.
Voor dit evenement toveren zij het Crypteplein om naar het gezelligste plekje van Genk met vuurkorven, tenten, lekkere hapjes en drankjes. De perfecte mogelijkheid om eens een babbeltje te slaan met de andere ouders, of de leiding van je kind beter te leren kennen. Daarbij steun je de Jins ook nog aangezien de opbrengst naar hun jaarlijkse buitenlandse reis gaat, van een win-win situatie gesproken!

Place to be: 17 november vanaf 16u aan de Crypte

Oudercomité

Zonder ons hardwerkend oudercomité zou onze scouts niet kunnen draaien en we zeggen altijd “hoe meer zielen, hoe meer vreugde”. Lijkt het u dus leuk om dit groepje gemotiveerde ouders bij te staan, aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar hansdevilder@yahoo.com

Jins

Zoals ieder jaar gaan onze jins in de zomer op jinreis, hiervoor werken ze het hele jaar door. Moest u of iemand die u kent dus een leuk werkje hebben voor hun (vestiaire, tappen…), contacteer dan zeker een van de jinleiding (jins@scoutsgenkcentrum.be)

 

Dat was het weer voor deze maand! Vergeet zeker niet onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten te houden om helemaal up-to-date te blijven over onze scouts.

Stevige scoutspol
SGC

info@scoutsgenkcentrum.be

Trooper

Trooper is een handige manier om de scouts financieel te steunen door gewoon online te shoppen. Alle uitleg over Trooper vind je op deze site onder ‘Trooper‘, moest je met vragen zitten over Trooper mag je een mailtje sturen naar trooper@scoutsgenkcentrum.be


Inhoud:

Wolfjes

Dag lieve wolfjes!!!!!!

De maand oktober zit er alweer op en volgens ons was het zeer geslaagd: we reisden door de tijd op groepsweekend en verkochten héééél veel wafels! Goed gedaan wolfjes, we zijn super trots. Hier wat leuke foto’s:

Het was duidelijk een toffe maand, we weten zeker dat November even leuk gaat zijn!! Hier alvast het programma.

Zondag 3/11: Een Halloweenspel met de (weer)wolfjes van 14u-17u.

Zaterdag 9/11: Het is weer tijd voor de jaarlijkte Sint-Martinusstoet! We verzamelen om 17u aan de crypte en vertrekken dan samen verkleed als kunstenaars naar de stoet. Kom zeker verkleed!! Zondag is er dus GEEN activiteit!

Zondag 17/11: We spelen het dolfje wolfje spel van 14u-17u😉 Na de activiteit zijn jullie en jullie ouders zéér welkom op de winterborrel van de Jins! Ze verkopen warme choco en lekkere hapjes aan gezellig vuurtjes. Iedereen is welkom aan de crypte vanaf 16u

Zondag 24/11: We sluiten de maand af met een soldatenspel, wie-o-wie is het sterkste wolfje????????????????????????

Tot volgende week wolven, awoeeeeeeeeeeeeeeee. (Hier nog een klein spelletje, om u om het halloweenspel voor te bereiden.)

Groetjes jullie allerleukste leiding,

Sara, Erin, Anke, Claudia en Anneke

 


Berewouters

Liefste berewouters

Oktober zit er weer op en november staat al voor de deur. Na een fantastische maand vol leuke spelletjes en het groepsweekend, gaan we er in november ook weer tegen aan.

De planning van de maand ziet er als volgt uit:

Zondag 3 november:

Vandaag spelen we  het “Wie wordt de beste boerderijknecht?”- spel! Activiteit van 14u00 tot 17u00 @crypte.

Zaterdag 9 november:

Tijd voor de vurige Sint-Martinusstoet waar we jaarlijks aan meedoen! We verzamelen om 17u00 aan de crypte. Kom allemaal verkleed als kunstenaar. Voor meer info: zie editoriaal. DIT WIL OOK ZEGGEN: zondag 10 november is er GEEN ACTIVITEIT!!

Zondag 17 november:

We spelen het grote zeeslag spel! Van 14u00 tot 17u00 @crypte.

Na de activiteit is er de jaarlijkse Winterborrel van de Jins. We heten hier iedereen welkom met een ruim assortiment aan jenevers, lekkere biertjes, een fris glaasje cava,  warme chocomelk en een uitgebreide foodstand !

Zondag 24 november:

Omdat het weer dit toe laat, spelen we het grote vuurspel! Activiteit van 14u00 tot 17u00 @crypte!

 

Wij kijken er alvast naar uit, tot volgende zondag!!!

Een stevige scoutspol van de leukste berewouterleiding,

Lize, Siebe, Tuur en Indra <3


Tijgerwouters

Allerliefste Tijgerwouters

November wordt een koude maand, dus gaan we leuke spelletjes spelen die ons warm houden. Maar we gaan ook andere speciale dingen doen

Zondag 3/11 : 14u-17u het grote hoe wordt je een goede kunstenaar spel

Zaterdag 9/11: SINTMARTINUSSTOET!!!!!
Wij moeten ons verkleden als kunstenaars, hierbij wat inspiratie 😊:
We spreken af om 16u aan de crypte. Jullie mogen terug worden opgehaald om 19u aan de molenvijver!

Zondag 10/11: geen activiteit, uitrusten van de stevige wandeling zaterdagavond

Zondag 17/11: 14-17u aan de crypte, we spelen het leuke ganzenbordspel.

Kom hierna zeker allemaal iets drinken op de winterborrel van onze jins!

 

Zondag 24/11: Het grote ridders-en-prinsessen-spel, we gaan op zoek naar de stoerste ridder en de liefste prinses! Van 14u tot 17u aan de crypte.

Een stevige scouts pol van de leukste tijgewouterleiding 😉
Naomie, Anne, Zeb, Briek


Jonggidsen

Liefste Jogi’s

Oktober was weer een hele fijne maand…

Omdat jullie allemaal zo nieuwsgierig waren naar de opbrengst van de wafelverkoop:

We hebben met de jogi’s maar liefst 1195 euro aan wafels verkocht!!! Super fel bedankt voor jullie inzet en enthousiasme!!

 

Ook het weekend was heel fijn met jullie, ziehier onze groepsfoto: (zonder de leukste leidster Eline ☹ )

De maand november heeft heel wat nieuws voor ons in petto:

3 november: Van 2 tot 5 zullen we weer een super origineel spel spelen!!!

Be prepared (pak allemaal een stropdas mee)

9 november (zaterdag!): We wandelen mee in de Sint-Martinusstoet door Genk. Jullie worden om half 5 verwacht in de crypte. Hiervoor moeten jullie allemaal verkleed komen als HOUTHAKKERS!! (zondag 10 november geen activiteit!) Meer info –> zie editoriaal!

Inspiratie:

– houthakkerhemd

– bretellen

– muts

– jeans met scheuren in

– speelgoedbijl

– baard en snor

17 november: weer een extreem leuke activiteit met een extreem leuk spel verzonnen door jullie extreem leuke leiding. Hierna kunnen jullie genieten van een hapje en een drankje op de WINTERBORREL, georganiseerd door de jins. (Alle ouders zijn ook meer dan welkom om vanaf 16u eentje te komen drinken/eten)

24 november: Vandaag spelen we maffiaspel, verkleed jullie als de beste en rijkste drugsbaronessen van Genk en omstreken. Van 2-5 aan de crypte!

 

We hopen dat jullie er evenveel zin in hebben als wij!

Stevige scoutspol

Anouk, Ruben, Cel, Zara en Eline

 


Jongverkenners

Beste zwanen,

Het is weer november, de maand van het herdenken van de gestorvenen, van de boekenbeurs in Antwerpen, van de Koningsdag en de maand van het heerlijk Thanksgiving. Ook al hebben we dit laatste hier niet.

Deze maand is ook de maand van de zwanen, jullie dus. Hierbij leggen wij, jullie leiding, jullie in de watten en doen wij alles wat jullie willen. Het enige wat we niet doen is wat jullie willen en daarom gaan jullie alles doen wat wij, jullie leiding, willen.

Denk ook zeker aan jullie mama aangezien het moederdag is, in China, in november. Waarschijnlijk is dit niet waar. Maar koop ze iets moois en geef haar een dikke kus. Het is nu eenmaal jullie mama.

Met blije pannenkoeken,

Jullie leiding + Ben

Belangrijk!!!: Sint-Martinusstoet en winterborrel in de maand november. Bekijk data hieronder.

3/11: Weet ge? Is gewoon zo een sphell van 14-17u. Kent ge da?

9/11: Dit is de zaterdagavond. Hier gebeurt Sint-Martinusstoet. We spreken om 16u30 af aan de crypte. Kom verkleed!!!! Thema is houthakkers!! –> zie editoriaal

17/11: Deze dag gaan we eens goed zijn voor het milieu en gaan we samen met stad Genk de natuur helpen opruimen. 14-17u afspreken aan crypte. Kom met fiets!!!

Na dit om 17u is ook de winterborrel van de hond. Kom zeker met u mama en papa een drankje drinken.

24/11: Het grote “raad wie deze maand de speelvogel geschreven heeft” spel. 14-17u

 

Hier volgen nog enkele lelijke foto’s:


Gidsen

Allerliefste gidsen

Oktober was weer een drukke maand. Jullie hebben jullie beste kookskills laten zien* en duizenden wafels verkocht (waarvoor dank!!). Ook groepsweekend was weer een topper: we krijgen RIIIIIIISE ‘N SHIIIIINE niet meer uit ons hoofd (waarvoor minder dank..), Silje en Laura hebben nog nooit zoveel naar Ashafar geluisterd, er vlogen rauwe kippen in het rond en er werden heuse zangtalenten ontdekt (s/o naar Anne-Marie). 

Voor november staat er het volgende op de planning:

 • Zondag 3 november: We staan vandaag onze plaats als leiding met veel liefde af aan de derde-jaars. Zij zullen dus nog laten weten wat de bedoeling is, 14-17u aan de crypte
 • Zaterdag 9 november: ieders favoriete activiteit van het jaar, SINT-MARTINUSSTOET. We zijn houthakkers dit jaar dus haal jullie bijlen en geruite hemden maar boven, 16u30 aan de crypte (meer info zie editoriaal)
 • Zondag 17 november: We worden vandaag 1 met de natuur en halen onze houthakkersskills van vorige week nog eens boven. 14u aan de crypte (kom met de fiets!!!!!)
  Na de scouts allemaal gezellig door naar de winterborrel van de jins!!
 • Zondag 24 november: leuk spel, crypte, 14-17u, the usual he xx

Dit was het dan weer voor deze maand!!

X’jes en O’s van jullie favo leiding
Silje, Kaat, Maud, Maxine & Laura

 

* iemand please fix ons dit recept!!

 


Verkenners

Lieve verkenners,

Oktober was weer een maand vol plezier en vertier! Wat we weer allemaal hebben meegemaakt. Mede door ons zijn er twee wasmachines naar de vaantjes, een afvoer verstopt, thomas zijn teen gebroken, brandblusapparaat minder in het Woutershof en weer wat ouders die meer bezorgd zijn dan ooit als ze hun kapoen zondag aan ons toevertrouwen.

Ook SO naar Stijn die toch een goeie 2 uur aanwezig was op het weekend. Ook naar Gijs die dacht dat het oké was om uit te slapen op weekend. Ook naar de leuke formatie waar enkele jongens hebben mogen genieten van Lucas zijn lichaamssappen (moeten we eens overdoen). Geen SO naar Delsing die het belangrijker vond om patatten te gaan rooien met een groep Roemenen dan mee te komen op weekend!

Even een moment stilte voor Rune die nooit de regel van geen handen in de zakken zal leren, al ruim 500 keer moeten pompen in oktober alleen al.

Allemaal hartelijk bedankt om zo goed wafels te verkopen voor ons. In bijzonder een dikke merci aan Sam Vdv die zeker drie pakken op drie uur heeft verkocht.

Wij als leiding vinden het altijd super leuk als we jullie zo talrijk zien op zondag. Daarom hopen we dat jullie in november wederom talrijk aanwezig gaan zijn.

Zondag 3 november: Prutput 😊

ZATERDAG 9 NOVEMBER: SINT MARTINUS-STOET, dit jaar gaan we weer meewandelen in de Sint Martinus stoet! We verwachten jullie aan de crypte zaterdag 9 november om 16u30. We verkleden ons dit jaar als stoere houthakkers.

Zondag 17 november: Prutput MAAR ook WINTERBORREL!!! Super gezellig na de activiteit een pintje drinken ten voordele van de JINS.

Zondag 24 november: Prutput 😊

Nog eens allemaal een dikke merci voor jullie inzet lieve verkennertjes! Ook hoop ik dat ik ooit de dag mee maak dat Gijs op de scouts aankomt en fier kan zeggen dat hij eens een wedstrijd heeft gewonnen..

Tot binnenkort xoxo


Jins

Hey liefste vrienden van het goede leven,

Omdat de tijd ongelooflijk snel gaat als ge u zo hard amuseert (en jullie hebben geshined van plezier hoho), recapituleren we hier nog even de belangrijkste feitelijkheden die in oktober gebeurden :

 • Jullie beleefden jullie eerste groepsweekend ooit zonder geript te worden door jullie
  (bege)leiding (’s nachts een wandelingetje maken is een unieke kans op bonding, geen ripactie, maar dat hadden jullie slimme sloebers natuurlijk al lang begrepen!)
 • Ella heeft eindelijk begrepen wat corry wil zeggen!
 • We hielden onze eerste jinbar. Het ging er zeer beschaafd aan toe. Sfeer en gezelligheid een dikke tien!
 • Iedereen vindt onze jintrui mooi
 • Heeft Cas effectief gepist op Arno? Zal arno Cas “glieken”? (Hoe schrijft ge zoiets?)
 • Lowie won de frikandellenchallenge!
 • GOEIEMORGEEEEEEEEEEEEEEEEEEUHN

Oktober was dus al een oerdegelijke oogstmaand! Gaan we daar in november over gaan hoor ik jullie luidop denken. Nou, jullie moesten eens weten, malle vriendjes en vriendinnetjes !

 • Op zaterdag 2 november gaan we proberen te achterhalen wat jullie diepste angsten zijn in het fabelachtige nooit eerder gespeelde wegaanproberentachterhalenwatjulliediepsteangstenzijnspel. Kom allemaal verkleed als een blik zwanworsten dat een week over tijd is (weinig mensen weten dit, maar blikken zwanworsten die 1 tot 3 weken over tijd zijn zijn jinbegeleider Piet zijn 2de grootste-angst, na mahoniehouten bijzettafeltjes. Dit omdat zijn goudvis Baldemar zo’n 12 jaar geleden uit de bokaal was gesprongen, en zus Britt toen net het bijzettafeltje aan het verschuiven was om plaats te maken voor de kerstboom (het was immers 7 december, en de dag na de komst van die goedheilige man zet de familie Vandevenne steevast de kerstboom ). Baldemar werd jammerlijk verpletterd door dit eikenhouten bijzettafeltje. “Eikenhouten?”, vraagt de aandachtige lezer zich nu af. Welnu, na dit gruwelijke incident werd het tafeltje zonder pardon verwerkt tot brandhout. Enkele weken later slechts werd het vervangen door een mahoniehouten versie, dat zonder pardon de huisparkiet Hermann tot hetzelfde lot veroordeelde toen de kerstboom weer werd opgeruimd. Mooie anekdote over kerstbomen om dode bomen op te ruimen in iemand anders stulpje!
 • Vrijdag 8 november: HALLOWEENTOCHT – opnieuw verkleden als een blik zwanworsten? Check feesboek voor verder info.
 • Op zondag 17 november houden we een eerste grote werkactiviteit ! We toveren het crypteplein om in een winters paradijs vol lampjes, warmte, heerlijke biertjes en jenevers, warme choco & frisdrank voor de kinders, roodgloeiende wijn, poffertjes en nog zoveel meer. Al het goede wat moeder aarde ons te bieden heeft, met nog extra spek.
 • Zondag 24 november – Meet en greet met Ashafar. Van 14u-17u.

Wie het eerste raadt welke van deze activiteiten we niet echt gaan houden, wint een beukenhouten bijzettafeltje. Let it rip !

Een dozein groetjes,

De blood-gang-begeleiding

 

P.S. : Moest er hier en daar nog iets veranderen aan de planning horen jullie dat uiteraard tijdig via feesboek.

 

Deel dit met andere scouts
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email