Speelvogel september 2022

Scouts Genk-centrum

 september 2022


Editoriaal

Beste scoutsvrienden,

Nu we allemaal goed uitgerust zijn van het meer dan geslaagde scoutskamp en terug fris en gemotiveerd klaar staan voor de eerste activiteit, wordt het ook tijd dat we jullie wat info meegeven over het komende scoutsjaar.

Natuurlijk mogen we ook niet vergeten bepaalde mensen te bedanken want zonder hun had het scoutskamp nooit zo vlot kunnen verlopen.

 • Onze chauffeurs van Trippaers transport die van het Genkse tot in de Ardennen hebben gereden om ons materiaal tot op het kampterrein en terug te krijgen.
 • De fourage die dit jaar weer zo’n 3 keer per dag een verrukkelijke maaltijd heeft voorgeschoteld aan iedereen op het kampterrein, die duidelijk met veel liefde waren klaargemaakt. Met speciale dank aan hoofdfouriers Tim van Wesemael en Kaat Steenberghs.
 • Onze materiaalmeesters, die zich met veel liefde ontfermd hebben over ons materiaal en ook met veel zorg de takken hebben voorzien van de juiste benodigdheden om hun spelletjes mogelijk te maken.
 • De EHBO verantwoordelijken, die vele wespensteken genezen hebben en kinderen terug aan het lachen brachten na een pijntje.
 • Stad Genk voor de logistieke en financiële steun, de aankomst op het stadsplein en het vervoer van al ons tentmateriaal.
 • En tot slot een dikke, dikke merci aan alle leiding die dit kamp medemogelijk heeft gemaakt. Wij appreciëren alle moeite die jullie hierin hebben gestoken. Alle takraden die jullie georganiseerd hebben om leuke spelletjes te maken voor jullie leden, de vele uren cryptewerken (zowel voor als na kamp), de vele comité’s waar jullie zich bijgevoegd hebben om er een geslaagd kamp van te kunnen maken. Dankzij jullie is de wei een kampterrein geworden en hebben de kinderen een superleuke tijd gehad en nieuwe avonturen beleefd!
 • Ook willen we graag in het speciaal nog eens de leiding bedanken die dit kamp als het perfecte einde zagen om hun scoutscarrière te beëindigen! Bedankt voor de inzet en alle mooie momenten die we samen beleefden, en ongetwijfeld tot ziens!

Het nieuwe jaar

In onze kreet DAS Goesting refereert DAS uiteraard ook aan onze scoutsdas. Deze zien we als het symbool voor ons eigen engagement. De betekenis van het woord Goesting spreekt voor zich. In 2004 werd Goesting verkozen tot het mooiste woord van de Nederlandse taal.

Met het jaarthema DAS Goesting kiezen we ervoor om stil te staan bij de drijvende kracht achter scouting en achter ons eigen engagement. Wat motiveert ons? Waarom ga ik naar de scouts? Waarom blijf ik naar de scouts gaan? Door hierover na te denken en dit bespreekbaar te maken geven we een boost aan onze motivatie. 

Het nieuwe scoutsjaar begint op zondag 11 september met een spetterend openingsshowtje voor jong en oud in de crypte.

Iedereen is welkom om 13u45 op ons Crypteplein. Voor de nieuwe en jongste leden is het zeker belangrijk om op tijd te komen zodat wij iedereen goed kunnen opvangen. Iedereen vanaf het eerste leerjaar is welkom op de scouts!

De activiteit eindigt om 17 uur maar het oudercomité verwelkomt alle ouders al om 16u voor koffie, taart en een drankje. Je kunt ook komen snuisteren tussen de tweedehandsuniformen en zelfs de kentekens er direct op laten naaien! Blijf dus zeker plakken voor een gezellige babbel. 

Inschrijven

Om van alle voordelen van de Scouts en Gidsen Vlaanderen te kunnen genieten en verzekerd te zijn is het nodig uw kind(eren) in te schrijven. 

Voor nieuwe leden is het heel belangrijk om de twee formulieren op de site goed in te vullen, zo hebben wij alle informatie in geval van nood en staan ze ingeschreven in het systeem. Voor oude leden zijn beide formulieren niet nodig, zij mogen zich gewoon opnieuw inschrijven via het ene Google-formulier.

Het lidgeld bedraagt dit jaar €45.

Scouts en Gidsen Vlaanderen gebruikt haar deel van het bedrag (€32) voor verzekering, personeelskosten, rechtsbijstand etc. Het deel dat we zelf houden gaat rechtstreeks naar onze werking en dus eigenlijk terug naar uw kind (materiaal van kleurpotlood tot klimtouw, herstellingen in de crypte…).

We beseffen dat dit lidgeld in combinatie met uniform, weekends, kamp… niet zo goedkoop is. Mocht u omwille van financiële redenen moeite hebben om het lidgeld te betalen, aarzel dan ook niet om contact op te nemen met Erin (0474/115262 of mail: info@scoutsgenkcentrum.be) zodat we samen een oplossing kunnen vinden.

Om iedereen op tijd in te schrijven en te verzekeren bij het verbond vragen we deze inschrijving in orde te maken vóór 1/10. Gelieve deze deadline te respecteren! Ook wij hebben onze deadlines bij Scouts en Gidsen Vlaanderen en als we deze niet halen leidt dat tot een hoop extra werk.

OPGELET!

Alle nodige info over de inschrijvingen vinden jullie op onze website onder de rubriek “Inschrijvingen scoutsjaar 2022-2023”. https://www.scoutsgenkcentrum.be/winkel/
Wij vragen u vriendelijk om deze pagina goed na te lezen dat alles vlot kan verlopen en zich aan de deadlines te houden. 

 De takindeling verloopt volgens geboortejaar:

 • De Wolfkes: de jongens en meisjes van 2016 en 2015 (1ste & 2de leerjaar)
 • De Tijgerwouters/Berenwouters: de jongens en meisjes van 2014, 2013 en 2012 (3de, 4de & 5de leerjaar)*
 • De Jonggidsen: de meisjes van 2011, 2010 en 2009 (6de leerjaar, 1ste & 2de middelbaar)
 • De Jongverkenners: de jongens van 2011, 2010 en 2009 (6de leerjaar, 1ste & 2de middelbaar)
 • De Gidsen: de meisjes van 2008, 2007 en 2006 (3de, 4de & 5de middelbaar)
 • De Verkenners: de jongens van 2008, 2007 en 2006 (3de, 4de & 5de middelbaar)
 • De Jins: de jongens en meisjes van 2005 (6de middelbaar)

*De indeling tussen tijger- en berenwouters vindt de eerste activiteit plaats.

De speelvogel

In de maandelijkse speelvogel vinden jullie per tak alle informatie terug in verband met de wekelijkse activiteiten van jullie kind(eren).

De speelvogel wordt online aangeboden op onze website, https://www.scoutsgenkcentrum.be/speelvogel/.

Groepsweekend

Ook dit jaar gaan we weer met de hele bende op groepsweekend. Dit zal doorgaan tijdens het weekend van 15 en 16 oktober 2021 in het Woutershof in Kinrooi. Dit weekend vol plezier en leuke activiteiten is de ideale gelegenheid voor de nieuwe en jongste leden onder ons om al eens te ervaren hoe het scoutsleven ver weg van Genk en de ouders eruit ziet.

Het uniform

Tijdens onze activiteiten vragen we aan onze leden om een perfect uniform te dragen. Voor de jongste takken volstaat het als ze het t-shirt en het sjaaltje dragen, vanaf de oudere takken (jonggivers) verwachten we het perfecte uniform. Dit bestaat uit een groene rok of broek, een scouts t-shirt, een scoutshemd met bijhorende kentekens en een das.

Het t-shirt, de jaarkentekens, het groepslintje en de das zijn bij ons te koop in september, het overige is verkrijgbaar in de scoutsshop (Hopper Winkel).

U kan uw oude of te klein geworden uniform bij ons inleveren. Zo kunnen we iemand anders gelukkig maken met die kleren. Indien u eens een kijkje wilt nemen tussen onze tweedehands uniformen, kan dit voor/na de eerste activiteiten van het scoutsjaar.

Hopper Winkel Hasselt:
Vredestraat 6/001, 3500 Hasselt
Openingsuren: woensdag tem vrijdag van 14u tot 18u zaterdag van 10u tot 12.30u en van 13.30u tot 18u

CM Attest

U kan geld terugkrijgen van uw mutualiteit voor het scoutskamp of voor het lidgeld.

Hiervoor kan u een formulier invullen. Het document en alle info kan u vinden op onze website https://www.scoutsgenkcentrum.be/fiscaal-attest/ (of meer info bij uw mutualiteit)

U zou ons ontzettend veel werk besparen door het document van onze site af te printen, want daarop zijn onze gegevens al ingevuld.
U dient enkel nog het vak “Identificatiegegevens CM-lid” in te vullen.

Voor leden aangesloten bij een andere mutualiteit kunnen jullie vanzelfsprekend ook contact met ons opnemen voor invullen van een attest. 

Verloren voorwerpen

Ook dit jaar zijn er weer een heleboel verloren voorwerpen die kinderen en leiding zijn vergeten op de weide. Deze liggen mooi uitgestald op de overloop en blijven daar liggen tot na het einde van september. De voorwerpen kunnen gezocht en gehaald worden tot een half uurtje voor en na de activiteiten. 

Wat er dan nog blijft liggen verdwijnt in een wasmachine en gaat dan naar de Sint-Vincentius vereniging of een ander goed doel. We kunnen ze niet langer laten schimmelen in onze Crypte. Indien u thuis spullen ontdekte in de bagage van uw kind die van een iemand anders zijn, kan u ze ook achterlaten in de crypte.

Oudercomité

Kom als ouder zeker kennismaken met het oudercomité de eerste activiteit vanaf 16u. Naast alle leiding zullen ook zij klaarstaan voor al jullie vragen. Zondag 11 september is ook de uitgelezen kans om de kentekens te kopen en ze direct op je hemd te laten naaien!

Dat was het dan voor deze maand. Dan rest er ons niets anders dan jullie allemaal een schitterend nieuw scoutsjaar toe te wensen!

Een stevige linker,

Anne Nirta
Erin Bistranin 
Gilles Schrijvers 
Piet Michels (0475 33 24 27)


Inhoud:

Wolfjes

Dag liefste wolfjes,

Dit was het dan, ons geweldig scoutsjaar zit er jammer genoeg op LLLLL

Maar hoe leuk hebben wij het samen gehad???? We gaan samen even terugblikken naar onze onvergetelijke momenten van dit scoutsjaar!!

Wij als leiding hebben er ongelofelijk hard van genoten!!!! Wij hopen jullie natuurlijk ook ;)))

Op zondag 11/9 zal de eerste activiteit van het nieuwe scoutsjaar plaatsvinden:
Kom allemaal weer om 14u naar de crypte om samen met jullie nieuwe leiding te beginnen aan een fantastisch jaar!!!!

Zondag 18/9, 25/9 staat de leiding ook klaar met een nieuwe activiteit om nooit te vergeten!! Ook weer om 14u aan de crypte, allen daar heen dus!!!!

Verder kunnen we jullie de data van ons groepsweekeeeeeeeeeeeend al meegeven:

Deze valt dit jaar op 15 en 16 oktober, weer in Het Woutershof in Kinrooi!!

Verdere info ivm inschrijving, vervoer, data etc volgt nog!

Liefste wolfjes, wij vonden het fantastisch met jullie. We gaan jullie hard missen!!

Wij hopen jullie allen terug te zien op zondag 11 september aan de Crypte!

Een stevige linker,

Het wolven-team

Lana, Moran, Kato, Maud, Ibo, Karel, Eline, Tom, Camila en Ela


Berewouters

Liefste Berewouters

Na een fantastisch (maar ook een heel warm) kamp zit er weer een nieuw scoutsjaar aan te komen, gevuld met plezante spelletjes!

Jullie kijken er toch allemaal naar uit? Want na een eerste week school moet er dringend nog eens geravot worden.

We zien jullie graag komen op zondag 11 september aan de crypte voor de eerste activiteit en dan komen jullie ook de nieuwe leiding te weten! Natuurlijk kunnen zij de leiding van het afgelopen jaar niet evenaren, maar kunnen ze in de buurt komen? We zullen zien.

Op 18 en 25 september zijn er natuurlijk ook twee leuke activiteiten gepland. Voor de nieuwe berewouters staat hieronder nog eens het superstoere berewouterlied zodat jullie er perfect voorbereid aan kunnen beginnen.

Tot dan!

Ayla, Julie, Casper, Lowie, Rune, Gijs, Max

2 X

IK BEN EEN BEREWOUTER EN IK KOM HIER ELKE WEEK (klap klap)

WE MAKEN AL HET BOS VAN ONS EN RAVOTTEN IN DE BEEK

WE SPRINGEN IN DE BOMEN OP EN NEER EN VALLEN WEL EENS MEER DAN EEN KEER

ZINGEN, DANSEN, LACHEN MET ELKAAR VINDEN WIJ… HELEMAAL NIET RAAR, WAAAANT!


Tijgerwouters

Dag allerliefste/allerstoerste/allerfijnste tijgerwouters!!

Eerst en vooral wilt jullie vorige leidingsploeg jullie suuuper hard bedanken voor al de inzet van het afgelopen scoutsjaar. Ze hebben zich kei hard geamuseerd met jullie doorheen het jaar en vonden het een onvergetelijk kamp! Ze gaan jullie zeker weten heel hard missen.

Maarrrr genoeg over het afgelopen scoutsjaar want…

HET NIEUWE SCOUTSJAAR IS ALWEER AANGEBROKEN!! We kunnen jullie verzekeren, jullie nieuwe leiding heeft er énorm veel zin in. Het wordt een scoutsjaar dat je nooit meer gaat vergeten. Eentje waar er veel gespeeld en gelachen gaat worden en nog veel meer natuurlijk.

Hier alvast een klein overzicht van de super leuke activiteiten van september:

(alle zondagen vanaf 11 september van 14-17u aan het Crypteplein in Genk)

11 september: Startdag van Scouts Genk-centrum!! Op deze zeer leuke namiddag komen jullie te weten wie wij, jullie nieuwe leidingsploeg, is… De bekendmaking gebeurt via een wel gekend showtje, vol spanning en sensatie, waar jullie allemaal naar mogen gaan kijken.

18 september: activiteit die in teken staat van teambuilding!! Zo leer je je nieuwe leiding écht door en door kennen en verzekeren we dat de groepssfeer goed zit voor de rest van het komende jaar

25 september: de eerste maand van het schooljaar zit er alweer op.. maar niet getreurd want deze zondag spelen we een suuuper groot spel om jullie allemaal op te beuren en klaar te stomen voor oktober

Groetjes met heeeeeel veel zin in het nieuwe jaar,

Jullie nieuwe leidingsploeg


Jonggidsen

Dag lieve jonggidsen,

Het kamp zit er weer op , boordevol mooie herinneringen.

Met dank aan de Jin-leiding kon het kamp niet meer stuk!

Een beetje regen op 16 uren daar konden julie wel tegen, en tijdens een gevecht met de jongverkenners konden julie altijd julie mannetje staan, dat hebben julie bewezen. En ook zo hebben we de zware hike weer doorstaan.

Met prachtige totem-verhalen sloten wij samen dit mooie jaar af, rond het grote kamp vuur 😉

De eerste activiteit van het nieuwe scouts jaar is er al op 11 september.

Zondag 18 september: Het-hoe-versier-ik-een-JVK-spel

Zondag 25 september: 16-uren

Geniet nog van de vakantie.

En veel succes bij julie nieuwe leiding 😉

Tot dan !


Jongverkenners

Ik heb thuis een computer,
veel speelgoed in een kist.
Maar vraagt men: ‘Wat doe je écht graag?’,
dan antwoord ik beslist:
‘De zondag is mijn hoogdag,
al is-ie nat of  koud,
die van mijn klas doen niks dan,
maar ik ga naar de scouts.

Die van mijn klas doen niks dan,
maar ik… ga…. naar…. de… scouts!
Y-aaa-aaa
Ariba los manos y hasta la vista
Ariba los manos y hasta la vista
Ariba los manos y hasta la vista 
Ariba los manos y hasta olé 
(2x)

Jaja… Wat was het vorig jaar een spektakel op de scouts. Dit was me er eentje! We mogen trots zijn want we hebben heel erg veel geleerd van die malle leiding.
Zo was leider Fien zeer origineel en dansingrijk, als dat een woord is. En Zander was best wel sterk en snel en kon veel. Bren was wel tof, ik bedoel Maarten. Toon was een superheld en Cas speelde graag 9-maanden. En dan was er nog Helena en Helana was de zeemeermin van de groep. 

Ook was er op kamp die ene Henry XI. En wat was hij een spetter van een vent. Henry kon alles.

HIIIIIIJJJJJJJJJJJJJJ! Hijjjjjjj! Hijj!! HIJ!! HIJ!! HIJ!! HIJ!! HIJ!! HIJ!! HIJ!! HIJ!!

Helaas is vorig jaar voorbij. En wij jongverkenners vonden een nieuwe leiding, een luchtmeester, genaamd Anoniem. Zijn luchtstuurtechnieken zijn geweldig, maar hij moet nog veel leren voordat hij anderen kan helpen. Maar ik geloof dat Anoniem de wereld kan redden!

In september maakt de nieuwe jvk-leiding weer heel veel toffe spelletjes elke zondag van twee tot vijf. 

Zondag 11 september: Eerste activiteit 

Zondag 18 september: Het hoe-eet-ik-kebapspel 

Zondag 25 september: Het grote hoe-vang-ik-de-kipspel

Jullie leiding heeft er alvast zin in. Tot dan!!

De jvk-leiding


Gidsen

Liefste gidsen, 

Als we iets kunnen zeggen over vorig scoutsjaar is het wel dat we op de scouts zitten om dingen te leren: van levenslessen tot sjorren tot kilometers wandelen met blaren. Wij als leiding vonden het geweldig (soms een beetje vermoeiend 😉 ) om jullie deze lessen bij te leren en we hebben een héél leuk jaar met jullie gehad!!!!

MAAAR nu is het tijd aan jullie nieuwe leiding om jullie nieuwe lessen te leren. Wie o wie gaan dat dit jaar zijn en wat gaan ze jullie nog leren ????

11/09: Op de eerste activiteit komen jullie het antwoord op de eerste vraag te weten via een heel leuk zelf gemaakt filmpje! Zeker komen dussss

18/09:  Samen het gidsenlokaal klaar maken om er heel het jaar te kunnen chilluuuuuuh

25/09: Chillen in het gidsenlokaal? Of mss toch een spel spelen 

Voila dit was het dan, de laatste speelvogel van ons als gidsenleiding. We hopen dat jullie leiding dit jaar net zo leuk als ons gaat zijn, als dat gaat??? En mss zien jullie een paar van ons terug of mss ook helemaal niet muahahahha!! Afwachten dusss

Vele kusjes, knuffels en groetjes van jullie (oud)leiding 

Ben, Noom, Piet, Sara en Anneke!!! 


Verkenners

Beste Verkenners

We zullen het niet te lang houden, jullie aandachtspanne zou dit normaal net moeten aankunnen.

Zondag 11 september 2022 eerste activiteit, fijn uw leiding te weten komen en leuke activiteit van 2u tot 5u. Ge komt met de fiets en in PERFECT UNIFORM.

Elke zondag t.e.m. 25 september is hetzelfde liedje, 2u tot 5u aan de crypte in PERFECT UNIFORM.

Merci voor het fijne jaar nog eens!

Vele groetjes,

Mehmet kippesoep, jef duchateau, abdul klapstoel en jullie leiding


Jins

Dag nieuwe jins

Het beste scoutsjaar met ongelooflijk veel leuke dingen is nu net begonnen voor jullie! Wij hopen dat jullie er klaar voor zijn want het wordt wel hard werken, maar geloof ons HET IS DE MOEITE ECHT WAARD!! Het begint allemaal met een sterke band, met de jins maar ook zeker met de leiding. Het is een zeer speciale band die jullie gaan creëren met de leiding, zeer anders dan de vorige jaren. Gouden tip : kom niet te laat en doe door, hier waren wij absoluut niet de beste in dus doe ons niet na. 

Wij zetten even onze hoogtepunten op een rijtje zodat jullie een weten 

wat jullie ongeveer te wachten staat.

De onthulling van de leiding was een zeer spannend moment, we waren zo benieuwd net als jullie nu zijn. Onze leiding ving ons goed op en we hadden al meteen een goed gevoel bij hun

PS : jullie leiding gaat wel niet zo fijn zijn als de onze beh. 

Op groepsweekend werden we nog hechter en was het dan uiteraard nog fijner.

In november zullen jullie een leuke winterborrel houden. Dit is hard werken van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, waarschijnlijk ergens in de nacht 🙂

Vergeet niet dat dit op een zondag valt en jullie de dag erna naar school moeten 😉 

Maar dit was een van onze eerste evenementen die we zelf hadden georganiseerd en dat was zeer speciaal. De winterborrel was heel gezellig geworden en dus een geslaagd evenement !!!

Het was ook zeer leuk om de dag erna de jins terug op school te zien na maar een paar uurtjes slaap, maarja alles voor een leuke avond. 

Doorheen het jaar zijn er natuurlijk ook veel kleinere werkjes of grotere evenementen waar jullie moeten gaan werken. Zo zal spaghettiavond zeker terugkomen voor jullie en hadden wij verschillende activiteiten zoals 60 jaren scouts of gala-avonden waar jullie tot 5u ‘s ochtends moeten werken. Op deze avonden zijn er meestal wel heel fijne momenten maar in het algemeen vraagt ge u toch altijd af waarom ge zijt komen opdagen en niet gewoon thuis in uw bed waart gaan liggen… 

Daarbuiten schept ge natuurlijk een verdere band met de andere Jins en leiding. 

Of ge begint u te irriteren aan elkaar omdat ge moe zijt haha kan ook altijd.

Veel plezier vieze jins!!!

groetjes Ela, Michelle, Camila, Jonathan, Amélie, Emiel en Sam

Deel dit met andere scouts
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp