Speelvogel september 2021


Scouts Genk-Centrum

Speelvogel

 2021


Editoriaal

Beste scoutsvrienden,

Nu we allemaal goed uitgerust zijn van het meer dan geslaagde scoutskamp en terug fris en gemotiveerd klaar staan voor de eerste activiteit, wordt het ook tijd dat we jullie wat info meegeven over het komende scoutsjaar.

Natuurlijk mogen we ook niet vergeten bepaalde mensen te bedanken want zonder hun had het scoutskamp nooit zo vlot kunnen verlopen.

 • Onze chauffeurs van Trippaers transport die van Genkse tot Ardense wegen hebben gereden om ons materiaal tot op het kampterrein en terug te krijgen.
 • De fourage die dit jaar weer zo’n 3 keer per dag een verrukkelijke maaltijd heeft voorgeschoteld aan iedereen op het kampterrein, die duidelijk met veel liefde waren klaargemaakt. Met speciale dank aan hoofdfourieren Thibeau Appeltans en Kaat Steenberghs 
 • Onze materiaalmeesters, die zich met veel liefde ontfermd hebben over ons materiaal en ook met veel zorg de takken hebben voorzien van de juiste benodigdheden om hun spelletjes mogelijk te maken .
 • De EHBO verantwoordelijken, die vele wespensteken genezen hebben en kinderen terug aan het lachen brachten na een pijntje.
 • Stad Genk voor de logistieke (en natuurlijk ook financiële) steun bij aankomst op het stadsplein en het vervoer van al ons tentmateriaal.
 • En tot slot een dikke, dikke merci aan alle leiding die dit kamp medemogelijk heeft gemaakt. Wij appreciëren alle moeite die jullie hierin hebben gestoken. Alle takraden die jullie georganiseerd hebben om leuke spelletjes te maken voor jullie leden, de vele uren cryptewerken (zowel voor als na kamp), de vele comité’s waar jullie zich bijgevoegd hebben om er een geslaagd kamp van te kunnen maken. Dankzij jullie is de wei een kampterrein geworden en hebben de kinderen een superleuke tijd gehad en nieuwe avonturen beleefd!
 • Ook willen we graag in het speciaal nog eens de leiding bedanken die dit kamp als het perfecte einde zagen om hun scoutscarrière te beëindigen! Bedankt voor de inzet en alle mooie momenten die we samen beleefden, en ongetwijfeld tot ziens!
 • Tot slot willen we graag Rik, Siebe, Laura en Stef bedanken om de afgelopen 2 jaar alles in goede banen te leiden!

 

Het nieuwe jaar

We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.

Met een jaarthema als “Dromenland in zicht!” schieten wij dit jaar tot de sterren. 

Scouts en gidsen. Speelse durvers en dappere dromers. Samen brengen we onze fantasie tot leven en worden grootse dromen onvergetelijke verhalen.

Dit jaar varen we mee op een fantastisch inlevingsschip, op zoek naar ons eigen dromenland. Zorgeloos op verkenning naar het magische gouden randje van scouting.

Het nieuwe scoutsjaar begint op zondag 12 september met een spetterend openingsshowtje voor jong en oud in de crypte.

Iedereen is welkom om 13u45 op ons Crypteplein. Voor de nieuwe en jongste leden is het zeker belangrijk om op tijd te komen zodat wij iedereen goed kunnen opvangen. Iedereen vanaf het eerste leerjaar is welkom op de scouts!

De activiteit eindigt om 17 uur en dan zal de leiding klaar staan om ouders met vragen verder te helpen.

Inschrijven

Om van alle voordelen van de Scoutsorganisatie te kunnen genieten en verzekerd te zijn  is het nodig uw kind(eren) in te schrijven. 

Voor nieuwe leden is het heel belangrijk om het formulier goed in te vullen, zo hebben wij alle informatie in geval van nood en staan ze ingeschreven in het systeem. Voor oude leden is dit niet nodig, zij mogen zich gewoon opnieuw inschrijven en duidelijk hun naam en tak vermelden.

Het lidgeld bedraagt dit jaar €45.

Scouts en Gidsen Vlaanderen gebruikt haar deel van het bedrag (€32) voor verzekering, personeelskosten, rechtsbijstand etc. Het deel dat we zelf houden gaat rechtstreeks naar onze werking en dus eigenlijk terug naar uw kind (materiaa:l van kleurpotlood tot klimtouw, herstellingen in de crypte…).

We beseffen dat dit lidgeld in combinatie met uniform, weekends, kamp… niet zo goedkoop is. Mocht u omwille van financiële redenen moeite hebben om het lidgeld te betalen, aarzel dan ook niet om contact op te nemen met Erin (0474/115262 of mail: info@scoutsgenkcentrum.be) zodat we samen een oplossing kunnen vinden.

Om iedereen op tijd in te schrijven en te verzekeren bij het verbond vragen we deze inschrijving in orde te maken vóór 1/10. Gelieve deze deadline te respecteren! Ook wij hebben onze deadlines bij Scouts en Gidsen Vlaanderen en als we deze niet halen leidt dat tot een hoop extra werk.

OPGELET!

Alle nodige info over de inschrijvingen vinden jullie op onze website onder de rubriek “Inschrijvingen scoutsjaar ’21-’22”. https://www.scoutsgenkcentrum.be/winkel/
Wij vragen u vriendelijk om deze pagina goed na te lezen dat alles vlot kan verlopen en zich aan de deadlines te houden. ☺

 De takindeling verloopt volgens geboortejaar:

 • De Wolfkes: de jongens en meisjes van 2015 en 2014 (1ste & 2de leerjaar)
 • De Tijgerwouters/Berewouters: de jongens en meisjes van 2013, 2012 en 2011 (3de, 4de & 5de leerjaar)*
 • De Jonggidsen: de meisjes van 2010, 209 en 2008 (6de leerjaar, 1ste & 2de middelbaar)
 • De Jongverkenners: de jongens van 2010, 209 en 2008 (6de leerjaar, 1ste & 2de middelbaar)
 • De Gidsen: de meisjes van 2007, 2006 en 2005 (3de, 4de & 5de middelbaar)
 • De Verkenners: de jongens van 2007, 2006 en 2005 (3de, 4de & 5de middelbaar)
 • De Jins: de jongens en meisjes van 2004 (6de middelbaar)

*De indeling tussen tijger- en berewouters vindt de eerste activiteit plaats.

De speelvogel

In de maandelijkse speelvogel vinden jullie per tak alle informatie terug in verband met de wekelijkse activiteiten van jullie kind(eren).

De speelvogel wordt online aangeboden op onze website, https://www.scoutsgenkcentrum.be/speelvogel/.

Groepsweekend

Ook dit jaar gaan we weer met de hele bende op groepsweekend. Dit zal doorgaan tijdens het weekend van 16 en 17 oktober 2021 in het Woutershof in Kinrooi. Dit weekend vol plezier en leuke activiteiten is de ideale gelegenheid voor de nieuwe en jongste leden onder ons om al eens te ervaren hoe het scoutsleven ver weg van Genk en de ouders eruit ziet.

Het uniform

Tijdens onze activiteiten vragen we aan onze leden om een perfect uniform te dragen. Voor de jongste takken volstaat het als ze het t-shirt en het sjaaltje dragen, vanaf de oudere takken (jonggivers) verwachten we het perfecte uniform. Dit bestaat uit een groene rok of broek, een scouts t-shirt, een scoutshemd met bijhorende kentekens en een das.

Het t-shirt, de jaarkentekens, het groepslintje en de das zijn bij ons te koop in september, het overige is verkrijgbaar in de scoutsshop (Hopper).

U kan uw oude of te klein geworden uniform bij ons inleveren. Zo kunnen we iemand anders voor een zacht prijsje gelukkig maken met die kleren. Indien u eens een kijkje wilt nemen tussen onze tweedehands uniformen, kan dit voor/na de eerste activiteiten van het schooljaar.

Hopper Winkel Hasselt:
Vredestraat 6/001, 3500 Hasselt
Openingsuren: woensdag tem vrijdag van 14u tot 18u zaterdag van 10u tot 12.30u en van 13.30u tot 18u

CM Attest

U kan geld terugkrijgen van uw mutualiteit voor het scoutskamp of voor het lidgeld.

Hiervoor kan u een formulier invullen. Het document en alle info kan u vinden op onze website https://www.scoutsgenkcentrum.be/fiscaal-attest/ (of meer info bij uw mutualiteit)

U zou ons ontzettend veel werk besparen door het document van onze site af te printen, want daarop zijn onze gegevens al ingevuld.

U dient enkel nog het vak “Identificatiegegevens CM-lid” in te vullen.

Verloren voorwerpen

Ook dit jaar zijn er weer een heleboel verloren voorwerpen die kinderen en leiding zijn vergeten op de weide. Deze liggen mooi uitgestald op de overloop en blijven daar liggen tot na de het einde van september. De voorwerpen kunnen gezocht en gehaald worden tot een half uurtje voor en na de activiteiten. Hier liggen ook de brieven die niet op tijd bij ons op kamp zijn aangekomen.

Wat er dan nog blijft liggen verdwijnt in een wasmachine en gaat dan naar de Sint-Vincentius vereniging of een ander goed doel. We kunnen ze niet langer laten schimmelen in onze Crypte. Indien u thuis spullen ontdekte in de bagage van uw kind die van een ander zijn, kan u ze ook achterlaten in de crypte.

Oudercomité

Als u interesse zou hebben om u aan te sluiten bij het oudercomité, kan u altijd naar ons toe komen om te vragen wat dit engagement precies inhoudt of een mailtje sturen naar oudercomite@scoutsgenkcentrum.be .

Dat was het dan voor deze maand. Dan rest er ons niets anders dan jullie allemaal een schitterend nieuw scoutsjaar toe te wensen!

Een stevige linker,

Gilles Schrijvers (0479/510512)
Piet Michels
Anne Nirta
Erin Bistranin

Info@scoutsgenkcentrum.be


Inhoud:

Wolfjes

Liefste, leukste, schattigste, dapperste, rapste, knapste wolfjes uit het wolvennest,

Het vorige scoutsjaar met de leukste leiding die jullie ooit zullen hebben zit er jammer genoeg op ☹
We hebben het jaar afgesloten met een geweldig kamp waar jullie hopelijk nog steeds van aan het na genieten zijn. We werden ondergedompeld in de wereld van mijnwerkers, gingen op berenjacht rond het kampvuur en speelden uren in de beek. MAAAAR niet getreurd! Er komt een nieuw scoutsjaar aan vol nieuwe avonturen, toffe spellen in het bos en in Genk en leuke weekenden (met, jammer genoeg, een andere leidingsploeg 😉).

Het nieuwe scoutsjaar zal zondag 12 september van 14u00-17u00 van start gaan met een openingsshow waarbij jullie nieuwe leiding voorgesteld zal worden. Verder zullen de activiteiten steeds plaatsvinden op zondag van 14u00-17u00. Nieuwe leden zijn welkom vanaf het eerste leerjaar. Spoor ook allemaal jullie vriendjes aan om mee te komen naar de scouts. Hoe meer wolfjes, hoe meer vreugde! 

Ook is het handig om te weten dat het groepsweekend plaatsvindt van 16-17 oktober. Hierbij gaan alle groepen (van wolfjes tot jins) samen op weekend. We raden zeker aan mee te komen, zo kunnen jullie je (nieuwe) mede-wolfjes nog beter leren kennen. Meer informatie over inschrijvingen, precieze vertrekuren,… volgt later! 

Liefste wolfjes, jullie oude leiding gaat jullie super hard missen en we willen jullie nog eens bedanken voor het super leuke jaar en jullie oneindig enthousiasme en energie tijdens de activiteiten en op kamp. Super veel plezier gewenst in het nieuwe scoutsjaar!

Een stevige linker,

Stef, Stef, Piet, Piet, Eline, Eline, Laura, Zander, Kato, Maud, Karel en Mattia 

ps: hieronder nog een paar leuke kampmomentjes 😊

JOEPIE vuilmaakspel!!!!

5 minuten lang zwijgen tijdens één tegen allen was niet de makkelijkste opdracht… 

Nand en zijn talent voor selfies

Dauwtocht!

Onze laatste groepsfoto!


Berewouters

Dag lieve schatten van beertjes!

Amai… hoe snel is dat kamp gegaan! Hebben jullie er van genoten? Wij alleszins wel! We vonden het heerlijk!

Wat is jullie het meest bijgebleven?

Het leiding tegen ledenspel?
De gezellige, warme kampvuuravonden?
De ochtendformaties met de gekke showtjes?
Het moment wanneer je slipper in de modder bleef plakken?
Kampen bouwen tijdens het spelletje in het bos?
De vuile spelletjes?
Wassen in de ijskoude beek?

En benieuwd wie jullie nieuwe leiding is???? 😉 

Dat komen jullie te weten op 12 september!!

De planning voor september:
12/09: De openingsshow in de crypte! Hier komen jullie te weten wie jullie nieuwe leiding is!
19/09: Het officiële kennismakingsspel! Hier leer je de leiding door en door kennen en de leiding jou!
26/09: Een spelletje in het hartje van Genk shtad!!!

Veel liefs van jullie (oud???)leiding,
Wij houden van jullie <3

Cas, Lowie (boer Joop), Anke, Naomi (boer Bert), Julie, Claudia en de paarse jins: Daphne (boer Danny), Moran (boer Betsy), Ibo (boer Steve) en Rune (boer Shtayn)


Tijgerwouters

Dag Tijgers!

Het slechte nieuws is dat de vakantie alweer voorbij gevlogen is 🙁. Het goede nieuws is dat nu de scouts terug kan beginnen!! Nu kunnen jullie zich terug elke zondag komen amuseren met de leuke spelletjes die jullie leiding voor jullie heeft gemaakt! Maar wie zijn die leiding dan? Daar zullen jullie achter komen tijdens de openingsshow! Spannendd!! Daarna vliegen we een superleuk jaar in waarin jullie zullen leren hoe jullie de beste tijgers kunnen zijn!

Wanneer zal dit zijn?

12/09: Openingsshow (+bekendmaking van de leiding!)

19/09: Eet hoe-word-ik-de-beste-tijgerwouter spel

26/09: Een superleuk spel in het bos

Dan zijn hier nog enkele leuke herinneringen van onze afsluiter vorig jaar 😊


Jonggidsen

Dag liefste en leukste knappies, 

Al bekomen van het gelaaaaieeeee kamp???

Het was echt een prachtjaar waarin we veel leuke momenten hebben meegemaakt. Vooral kamp was een periode vol met hoogtepuntjes. We zetten ze even voor jullie op een rijtje; 

 • 16 uren <333333
 • Vies leuke bekentocht
 • Cité-spel
 • Veel modder 
 • Zatte mensen die onze slaapplaats innemen :OO
 • Lekkere worsten met appelmoes en rauwe aardappelen
 • Hete  JVK’s a.k.a gemengd spel <33333
 • Hike met lekkere frietjes en veel km’s
 • Het ei die heel hike heeft overleefd (Of niet Joske??? 😉)
 • Uren trefballen op een speelplaats
 • Gekke mast 
 • Blaren
 • Verwenactiviteit met haren kleuren en Anneke haar parels! 
 • Julleke
 • Veel vuurkamp met leuke liedjes, vooral good 4 u
 • Duizenden vallende sterren zien op één avond
 • Brood, brood en brood
 • Beloftes met vies lekkere tiramisu (SO jvk’s) 
 • Sofieke die voor de verandering in de modder valt
 • Afval sorteren op de laatste dagen (oke dit moment was misschien iets minder leuk, maar hebben we goed gedaan!!!)
 • De leuke leuke jinleiding!!
 •  
 • Wij <333333

 Kortom kamp was vies af !!!! 

Maar helaaaaas komt aan alle mooie liedjes een einde, MAAR treur niet!!! Want vanaf 12 september staat jullie nieuwe (natuurlijk minder leuke) leiding weer elke zondag voor jullie klaar. Zijn jullie benieuwd ???? 

Merci voor jullie enthousiasme, super veel kusjes en knuffels !!!!! Hier nog enkele foto’s op terug te kijken als je de scouts en kamp mist:

   

En vergeet nooit, het beste prank jogi-lied:

HIGH FIVE
zoek je eigen vrienden
Maar die heb je niet 
Doe de jogi
Doe de jogi
Als jij tegen mij aan het praten bent dan denk ik van 
B*TCH pls

Xxx beste leiding ooit <3333 


Jongverkenners

Jingle Bells, Jingle Bells, Jingle all the way…

Boyssss (poezebeertjes)

Hoe leuk was kamp? (HEEEEEEEEEEL LEEEEEUUUUKKK hoor ik jullie zeggen)

Maar na dit fantastische jaar komt er jammer genoeg een einde. Aan alle EX-derde jaars: we gaan jullie heel hard missen, doe dat goed daar bij de verkenners!! Aan alle eerste- & tweede jaars: blijf uzelf bij jullie nieuwe leiding, laat het goede voorbeeld zien aan de nieuwe eerste jaars! Aan de nieuwe eerste jaars: zie dat ge in perfect uniform klaarstaat op de eerste activiteit anders pompen! Oefen ook uw beste oerkreet want die gaat ge misschien wel nodig hebben!

 

Nog een aantal sfeer foto’s van het afgelopen jaar…

 • Bren kleine piemel:
 • Leon met 50 veggie ballen in zijn mond
 • Loïc die veranderd is in stro
 • Laatste overblijfselen van Diruk
 • Wim felle man
 • Vuurkamp
 • Een prachtige foto van Fien

  Nog wat mopjes om het af te leren: hihihihhi

  Hoe noem je een koninklijke drol?

  Antwoord: Een majeschijt.

  Waarom gaat een boom nooit naar school?

  Antwoord: Hij snapt er geen hout van.

  Twee wc-potten staan naast elkaar. Zegt de ene pot tegen de ander: ‘Je hebt daar een vlekje.’ Zegt de andere pot: ‘Hoe kun jij dat nou zien? Je hebt je bril niet eens op!’

  Dit staat er op de planning voor jullie de komende maand:

  12/09: Openingsshow (bekendmaking van jullie nieuwe leiding SPANNENDD!)

  19/09: Hoe-leer-ik-mijn-tent-opruimen-spel?

  26/09: Hoe-versier-ik-een-jonggids-spel? We geven jullie alle tips en trickssss!

  We gaan jullie heeeel hard missen! Wij vonden het echt een heel fijn jaar!!

  Braaf zijn volgend jaar met jullie nieuwe leiding en als ge ons tegenkomt, zwaai en kom een fijn babbeltje slaan want wij willen al jullie avonturen horen.

  Heel veel kusjes en knuffels jullie leiding:

  Ben, Toon, Andreas, Maud, Erin, Fien en natuurlijk die “leuke paarse jins”: Helena, Ayla, Cas, Bren en Max


Gidsen

Dag lieve lieve gidsen, 

Dit is jammer genoeg het laatste artikel dat door ons geschreven is. Het volgende wordt door jullie nieuwe leidingsploeg gemaakt, spannend!! 

Eerst en vooral willen we jullie bedanken voor het leuke jaar, de omstandigheden waren een beetje gek maar daar komt dit jaar hopelijk verandering in! Het wordt een jaar met veel meer chillen in het gidsenlokaal, een groepsweekend, een gidsenweekend en een geweldige leefweek. Goede vooruitzichten dus! 

Belangrijke data in september: 

 • 12 september van 14u tot 17u: Erachter komen wie de nieuwe leiding is!!! Spannenddddd
 • 19 september van 14u tot 17u: Weten wij niet want we zijn jullie leiding niet meer ☹ 
 • 26 september van 14u tot 17u: Waarschijnlijk een ongelofelijk geweldig spel, kom zeker op tijd!! 

Laat zeker nog iets van jullie horen, aarzel niet om ons een update van jullie leven te geven als we u nog eens tegenkomen! Of stuur een foto van hoe goed het totemaandenken bij de aesthetic van jullie kamer past 😉 

We missen jullie nu al x

Heel veel lieve groetjes, 

Indra, Zara, Anouk, Julie en Sara 


Beste Verkenners
We zullen het niet te lang houden, jullie aandachtspanne zou dit normaal net moeten aankunnen.
Zondag 12 september 2021 eerste activiteit, fijn uw leiding te weten komen en leuke activiteit van 2u tot 5u. Ge komt met de fiets en in PERFECT UNIFORM.
Elke zondag t.e.m. 26 september is hetzelfde liedje, 2u tot 5u aan de crypte in PERFECT UNIFORM.  
Ahja, merci voor het fijne jaar nog eens!  
Vele groetjes Gilles, Cel, Briek, Zeb en Tuur

Jins

Weeeeelkom Jins

Ons episch jinjaar zit er jammer genoeg op. Doorheen het jaar hebben we elkaar niet veel kunnen zien. We moesten tevreden zijn met één jinbar (gelukkig was dat wel een goeie!!). Alle dingen die we toen hebben moeten missen hebben we kunnen inhalen op onze zalige jinreis. Eerst hebben we de mooie stad Praag bezocht en daar maakten we voor het eerst kennis met de gekke Tsjechen. Daarna gingen we door naar camping Bart Boots waar we ons konden amuseren in de ijskelder en in het HOBBIT HOLE natuurlijk!! In Boedapest hebben we volledig kunnen relaxen in de thermen om daarna nog verder te chillen bij het Balatonmeer. Op vakantie gaan in het buitenland met een grote groep bracht helaas ook risico’s met zich mee. Gelukkig  hadden we Kaat aan onze zijde die alles in goede banen leidde en ervoor zorgde dat niemand zich zorgen moest maken. Zo hebben we toch kunnen genieten van die laatste dagen! En we zijn veilig thuis geraakt (het belangrijkste ofc). Op scoutskamp zijn jullie voor het eerst leiding geweest! Hopelijk hebben jullie er volop van genoten en kijken jullie terug op een mooi kamp. We zijn er zeker van dat jullie stuk voor stuk topleiding gaan zijn. Bedankt voor het fijne jaar, we zien ons nog zeker!! Veel succes met verdere studies xxx

Xoxo jullie jinleiding

Deel dit met andere scouts
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email