Speelvogel april 2023

Scouts Genk-centrum

 April 2023


Editoriaal

Beste scout,
Zoals elke maand is maart weer voorbijgevlogen op de scouts. Maar deze maand hebben we ons meer dan anders ingezet voor onze stad. Zo zijn we gaan helpen bij de boomplantactie en zijn alle takken zwerfvuil gaan rapen in de wijken in Genk om zo onze stad nog wat mooier te maken! Een zeer geslaagde maand als je het ons vraagt.

Nu zijn we de maand april en we weten allemaal wel wat dat betekent op de scouts: Het weekend van de houten kop. Met de leiding organiseren we 14, 15 en 16 april een feestelijk weekend op Rondpunt 26. Iedereen kan dan gratis komen genieten van bands onder onze gezellige zelf-gesjorde koepel.

Vrijdag is er een bierpongtoernooi, op zaterdag de jinfuif en op zondag de welbekende bierdegustatie. Redenen genoeg om af te komen dus !
Op onze facebookpagina vind je alle informatie en blijf je op de hoogte: https://www.facebook.com/profile.php?id=100054504698706


Paasweekend: April is ook de maand van eitjes rapen, de paashaas zoeken en vooral samen met familie zijn. Op 9 april is er dus geen activiteit maar we zien jullie heel graag het weekend daarna op het weekend van de houten kop. Tot dan !


Met een stevige linker,
De leidingsploeg


Inhoud:

Wolfjes

Dag stoerste, leukste en grappigste wolfjes

De lente is weer in het land en dat betekent natuurlijk de leukste spelletjes spelen in beter weer, joepieee!! Wat zijn jullie ondertussen groot aan het worden, afgelopen maand hebben jullie ook jullie steentje bijgedragen aan de natuur en meegeholpen met de boomplantactie. Wij hebben als leiding ontdekt hoe graag jullie samenwerken en zandkastelen bouwen en wow wat zijn jullie goed daarin!! Het is alweer april en we hopen dat we er samen een topmaand van kunnen maken. We zullen dus even de planning van deze leuke maand overlopen:

Zondag 2 april: Het grote paashaasspel!! (activiteit van 14-17u)

Zondag 9 april: GEEN ACTIVITEIT (feestdag)

Hopelijk geniet iedereen die Pasen viert van een zalige zondag met zijn familie!!

Zondag 16 april: WEEKEND VAN DE HOUTEN KOP

Het leukste weekend van het jaar is weer aangebroken!! De zondag van het weekend van de Houten Kop is een heerlijke dag voor zowel ouders als kinderen. Voor de kinderen wordt er kinderanimatie voorzien en voor de ouders is er een bierdegustatie en live muziek. Voor verdere informatie, zie editoriaal.

Zaterdag 21- zondag 22 april: GROEPSWEEKEND

Verdere informatie wordt gedeeld via de whatsappgroep met de ouders. Indien u nog niet in deze groep zit mag u altijd een bericht sturen naar het nummer +32468264601 en dan wordt u toegevoegd aan de groep!

Het wordt dus een maand vol leuke activiteiten en evenementen, wij hebben er alvast suuuuper veel zin in, hopelijk jullie ook!!

Veel liefs jullie leiding

Bauke, Helena, Kimberly, Mattia, Gijs en Amélie


Berewouters

Lieve berewouters

Er zit alweer een GEWELDIGE maand op. We hebben ons rot geamuseerd, zeker op weekend (waar de spinazie uiteindelijk toch lekker was!!!).

Deze maand gaan we ons nog harder amuseren als de vorige!! Het weekend van 14-15 en 16 april organiseren wij het weekend van de Houte Kop. Hier kunnen jullie op zondag namiddag iets komen drinken, meer info hierover vinden jullie in het editoriaal.

zondag 2 april : Stadsspel

zondag 9 april : Pasen!! Geen activiteit

zondag 16 april : Houte kop! Allemaal welkom!! De leiding zal ook aanwezig zijn, dolle pret gegarandeerd

zondag 23 april : Het Grote Wie Is Het Spel

zondag 30 april : Verassing!!

Hier nog een terugblik op ons leuke weekend

YESS jullie staan eindelijk juist in formatie (leiding is gelukkig)

Jullie favoriete activiteit BALLONNEN KAPOT MAKEN!!!

Oei wat gebeurt hier met de formatie ??? (leiding niet meer gelukkig)
In de tussentijd is Jacob bang voor gehoorverlies….
Poging 34455 van Amber om de ballon kapot te krijgen. Maar heeft ze de ballon uiteindelijk kapot gekregen????? Nee, het is haar niet gelukt, blijf proberen ooit lukt het wel!!
Af en toe vallen tijdens het kapotmaken, kan gebeuren jongens….
‘Leeeiidddinngg wanneer is het vierde ronde voor de hotdogs??’

Een stevige linker,

Ayla, Ela, Ibo, Cas, Eline


Tijgerwouters

Liefste tijgerwouters,

Wat een geweldige maand hebben wij achter de rug! Met enorm veel mooie momenten en het gaat alleen nog maar leuker worden want de lente is aangebroken! (dat wil hopelijk zeggen wat mooier weer :))

De planning van de komende weken:

Zondag 2 april: Het grote waar is de paashaas naartoe?? spel

Zondag 9 april: GEEN ACTIVITEIT, vrolijk pasen!!

Zondag 16 april: WEEKEND VAN DE HOUTEN KOP, kom gezellig langs om iets te eten of te drinken met wat gezellige muziek

Zondag 22 april: Stadsspel

Zondag 30 april: Een leuk bosspel Hier zijn nog wat leuke foto’s om terug te blikken op ons gezellig weekend

Veel groetjes jullie leiding xxx,

Anouk, Cas, Bren, Max, Dylano, Emiel en Camila


Jonggidsen

Beste jonggidsen,

Maart zit erop en dus ook jullie examens. Nu kunnen jullie even genieten van een welverdiende vakantie.
Hier een overzicht van de maand april

Zondag 2 april: spelen we het grote Ex On The Beach spel
The United Nations General Assembly decided on December 18, 2007 to declare April 2 as World Autism Day.

Zondag 9 april: Pasen dus geen activiteit, misschien een paar eitjes rapen
1217 – Peter II of Courtenay is crowned Emperor of the Latin Empire of Constantinople by Pope Honorius III.

Zondag 16 april: spelen we het kom naar Het Weekend van de Houten Kop spel ( geen activiteit )
1945 – World War II: Soviet Union launches major final offensive against Germany with the aim of conquering Berlin.

Zondag 23 april: is een activiteit om niet te missen zeker komen!!!
World Book Day (UNESCO) celebrating the anniversary of Cervantes’ death and Shakespeare’s birthday (both on 23 April 1616).

Zondag 30 april: Een heel doordacht bosspel dat jullie heel leuk gaan vinden
1984 – In Colombia, Justice Minister Rodrigo Lara is assassinated by accomplices of notorious drug lord Pablo Escobar.

Hopelijk zien we jullie allemaal in april!!!
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd


Groetjes van Moran, Casper, Lana en Rune


Jongverkenners

Juwwww jongverkenners

Na een geweldige wintermaand met het leukste weekend van het jaar en weer een aantal goede daden (zie afval opruimen & bomen planten) zijn we er weer.

De lente is begonnen en de examens zijn voorbij (en hopelijk goed gelukt). Alle reden om feest te vieren dus!!! Vandaar dat ons maandelijks schema een paar kleine veranderingen bevat. Er zal niet elke zondag scoutsactiviteit zijn omwille van Pasen en het Weekend van de Houtekop (zie hieronder).

zondag 2 April: Het is weer de jaarlijkse tijd van de 1 aprilgrappen. Vergeet je lolbroek/grapjas dus zeker niet aan te trekken, want we gaan deze zondag tegen de sterren op lol maken en effe alle examenstress achter ons laten!!! (GEEN fiets nodig!!!)

zondag 9 April: PASEN!!! (dus GEEN activiteit).

weekend 14,15 &16 April: Weekend van de Houtekop!!! (dus GEEN activiteit). Wel zeker komen allemaal, want dit is het op een na leukste weekend van het scoutsjaar! Motivatie: goeie sfeer, leuke mensen, goeie muziek, het zonnetje en nog veel meer… Kortom gezellig!

zondag 23 April: Waar is Wally Paaseditie, een heuse zoektocht om al jullie detectieve skilzzz te testen. (Fiets nodig!!!) (14u-17u aan de crypte)

zondag 30 April: Call of Duty 2.0, doe kleren aan die vuil mogen worden voor deze onvergetelijke strijd. (Fiets nodig!!!) (14u-17u aan de crypte)

Een stevige linker,

Jonathan, Kato, Piet, Michelle & Sam


Gidsen

Dag liefste gidsies,
In maart kwam de Joepie nog eens met een eenmalige editie uit en dat was leuk! Nu is het alweer april en omdat we de joepie al missen, kwamen we met het idee om de speelvogel eenamlig de Joepie te maken. Want eerlijk: wat kunnen de gidsen het beste? RODDELEN!
Lees hier alle roddels die wij hebben verzameld:

⦁ Op de nacht van 25 maart werden Harry Styles en Emily Ratajkwoski zoenend gespot op straat. Inci (en Anneke) ondanks dat het een vieze kus was, hoe jaloers zijn jullie????
⦁ Na Nafi Thiam haar Europese titel én wereldrecord vertelt ze de kranten dat ze nog veel beter kan, wij op de scouts zijn benieuwd hoe ze zal reageren als ze ons toptalent Zenja ziet rennen ! Die kan nóg veel beter
⦁ Youtubesterren Jade Anna en Gio Latooy zijn volgens vele fans terug samen. Maar wij hebben beter nieuws, een van onze gidsen heeft sinds kort ook een liefje !!! Als je dit leest we zijn blij voor je !!!!!!! (Kom zeker nog eens naar de scouts als je dit leest en je weet niet over wie het gaat.)
⦁ Mean girls Hailey Bieber en Kylie Jenner zijn deze maand gecanceld bij het pesten van dé iconic Selena Gomez. Wij willen hier even vermelden dat zo’n dingen binnen onze groep niet gebeuren. Alleen peace en love en goeie vibe <33 love jullie

Dit was slechts een voorproefje van roddels die wij kunnen verzinnen vertellen. Kom deze maand zeker naar de scouts om er meer te horen en neem je sappigste roddel mee. We kijken er al naar uit!


Hier de planning van deze maand:
Zondag 2 april: Jullie vakantie begint en wij zijn benieuwd naar jullie plannen!!! Bijpraten en honkballen dus, een betere planning bestaat toch niet?
Zondag 9 april: t’ Is Pasen!!!!!! Raap wat eieren, spendeer tijd met je familie en geniet van de chocolade.
Zondag 16 april: Geen activiteit maar wel HOUTENKOP! Kom allemaal chillen onder onze gezellige koepel en geniet van de zon en de muziek. We hopen zoveel mogelijk gidsen daar te zien !
Zondag 23 april: Nog eens een spelleke spelen !
Zondag 29 april: NOG een spelleke spelen? Of nie of wel ofwa ? Kom maar gewoon!


Kusjes
Jullie leiding
Gilles, Helder, Claudia, Fien en Anneke


Verkenners

Dag mannen

Maart was weer een bewogen maand. We zijn naar jaarlijkse traditie nog eens in de maten gaan opruimen om moeder natuur een duwtje in de rug te geven. Ook het new kids spel was een toffe verassing, niet? Lekker vuilnis rapen in de bermen van autowegen en hartje winterslag. We kunnen ons voorstellen dat jullie liever terug gekke shit willen doen en daar gaan wij ook voor zorgen. Eerst moeten jullie ons wel beloven dat er goed gestudeerd zal worden voor de examens. Anders bordel.

Ons verkenner weekend zit er ook aan te komen. We zullen van 21 tot 23 april back to basics gaan op ons survival weekend. Hiervoor hebben we geflipte activiteiten voorzien waar jullie zeer tevreden mee zullen zijn. Locatie en verdere info zal nog volgen, maar het belangrijkste is dat jullie aanwezig zullen zijn. Wij hebben er vies veel zin! Jullie hopelijk ook.

Ook ons befaamde “WEEKEND VAN DE HOUTEKOP” staat weer voor de deur. Daarom willen wij even een oproep doen naar jullie familie en vrienden om massaal af te komen van 14 tot 16 april. Voor de oudste onder onze groep misschien al een pintje drinken? (als het mag van de ouders natuurlijk 😉 ).

zondag 2 april: gekke shit

zondag 9 april: VROLIJK PASEN!

zondag 16 april: HOUTEKOP!

zondag 23 april: WEEKEND!

zondag 30 april: Cobra 6

Stevige linker

De verkennerleiding


Jins

Een 1 aprilgrap (ook wel aprilgrap of aprilvis genoemd) is een traditie waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden.
In Frankrijk spreekt men van poisson d’avril (Aprilvis). In Engelstalige landen wordt de dag April Fools’ Day (April dwazendag) genoemd, en de Russen hebben het over День Дурака (Den Doeraka, dag van de dwaas(heid)).
Door de strijd tegen nepnieuws worden 1 aprilgrappen wereldwijd minder populair. Onder andere de VRT[1] heeft aangegeven dit niet meer te doen.

Uit sommige bronnen blijkt dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort.


Deze verklaring is echter onwaarschijnlijk: de 1 aprilgrap wordt namelijk al eerder vermeld in een Franse bron uit 1508, dus ruim voor die tijd. De eerste vermelding in een Nederlandstalige bron dateert uit ca. 1560 te Brugge, een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Het is een parodie op ‘1 april’ waarin een knecht het plan van zijn heer om hem te verzenden, doorziet. De geschiedenis gaat dus ten minste terug tot het begin van de zestiende eeuw. De wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een oudere oorsprong.


De 1 aprilgrap is volgens een andere theorie ontstaan uit een vroeger middeleeuws festival: het feest van de zotten. La fête des fous was vooral in Frankrijk van de 5e tot de 16e eeuw erg populair. Het werd gevierd omstreeks 1 januari door het kiezen van een valse paus of bisschop en ging gepaard met allerlei rituelen en festiviteiten waarbij de geestelijkheid werd geparodieerd. Aan de basis hiervan lagen dan weer naar alle waarschijnlijkheid vroegere heidense saturnalia.
Er zijn verklaringen gezocht in het wisselvallige aprilweer en parallellen gezien met de Germaanse mythologie (Loki) en met de Bijbelse geschiedenis. In verschillende landen zijn ook wel nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de traditie. Deze verklaringen, die waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap zijn verzonnen, leiden soms tot op de dag van vandaag een hardnekkig leven. Zo denkt men in Nederland nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: Op 1 april verloor Alva zijn bril. Het feit dat ook buiten Nederland 1 aprilgrappen worden gemaakt, wordt daarbij over het hoofd gezien.
1 aprilgrappen worden vaak al eind maart per persbericht bekendgemaakt.[2]


Hieronder enkele voorbeelden:
Radio West vermeldde in de nieuwsuitzendingen op radio en televisie het verhaal dat de hond van Hillary Clinton dinsdag was weggelopen op de Boulevard. Kijkers en luisteraars werden opgeroepen om woensdagochtend mee te helpen zoeken. Die oproep heeft niets opgeleverd. Wel kreeg de redactie tientallen tips over de hond binnen.[27][28]
Gamestudio Grendel Games ontwikkelt een gameversie van de Friese sporten fierljeppen (polsstokspringen) en kaatsen voor de Nintendo Wii.[29]
De Nederlandse minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet vrijdag 27 maart tijdens de ministerraad een wetsvoorstel rondgaan dat de werkweken van ministers en staatssecretarissen drastisch moet verminderen tot maximaal 168 uur per week. Deze nieuwe arbeidstijdenwet zou op 1 april in moeten gaan.[30]
Op het station van Almelo zou een Poolse stoomtrein langskomen om een proefrit te gaan rijden. Veel mensen stonden daarom met verrekijkers en camera’s te wachten. Later bleek het een grap te zijn.[bron?]
YouTube heeft een nieuwe lay-out en toont alle tekst, video’s en andere elementen ondersteboven. Een knop geeft de gebruiker drie tips: de monitor ondersteboven te hangen, het hoofd ondersteboven te keren of naar Australië te emigreren.[31]
Het Jeugdjournaal vermeldt op 1 april dat kinderen vanaf heden voor school klusjes moeten doen voor een financiële bijdrage voor de school, zoals straten maken of schoonmaken. Op de site Kinderklusjes.nl konden ze meer informatie vinden.[32]
Het gratis dagblad De Pers meldt dat Geert Wilders waarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Den Helder zou worden, een ‘rustiger bestuurlijke functie’ als alternatief voor het leven met bodyguards.[33] Wilders ontkende nog voor 1 april aanbrak.[34]
Het Belgische publieke radiostation Studio Brussel verandert ter gelegenheid van zijn 26e verjaardag zijn naam voor één dag in Studio Hasselt, inclusief alle stationcalls, en zendt ook daadwerkelijk uit vanuit Hasselt. In 2010 deed het dit nog eens over, ditmaal in Kortrijk.[bron?]


Liefste Jins, April is weer een drukke maand. Hieronder de belangrijkste data. Hou zeker jullie whatsapp in de gaten!
Zondag 2 april: Eventueel activiteit, we houden jullie op de hoogte!
Zondag 9 april: Geen activiteit want we gaan allemaal paaseitjes rapen. Jullie zijn wel allen welkom op het paashaastornooi om mee te voetballen of te supporteren!
Weekend 14-15-16 April: WEEKEND VAN DE HOUTEN KOP, ALLEMAAL KOMEN MET AL UW VRIENDJES EN VRIENDINNETJES!!!!!
Weekend 22-23 April: JINWEEKEND
Zondag 30 april: meer info volgt!

Deel dit met andere scouts
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp